Turski ministar diplomatije

Turski ministar diplomatije kazao da predsjednik Erdogan nikada nije tražio konfrontaciju sa Njemačkom.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da se ta država nada da će popraviti svoje odnose sa Njemačkom.
"Nema osnova za probleme između Njemačke i Turske. Ako vi napravite korak naprijed ka nama, mi ćemo napraviti dva prema vama", rekao je Cavusoglu za njemački Spiegel, prenosi AP.
On je kazao da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nikada nije tražio konfrontaciju sa Njemačkom, nego da je samo reagirao na napade.
Cavusoglu je također postavio pitanje: “Zašto Turska ne bi postala uspješan član Evropske unije?“. Naveo je da bi odnose Njemačke i Turske bilo pogrešno definirati preko pojedinaca. 
Tenzije između dvije zemlje izazvane su brojnim pitanjima među kojima je pritvaranje u Turskoj nekoliko Nijemaca zbog optužbi u vezi sa terorizmom, u sjenci neuspjelog vojnog puča u toj državi.

Njemački novinar izlazi pred sud

Njemačka je osudila ta hapšenja navodeći da nemaju osnovu.
Jedan od uhapšenih novinara naredne sedmice izlazi pred sud, a zamjenik ministra vanjskih poslova Njemačke Michael Roth rekao je da Njemačka ostaje "spremna na razgovor", ali da ne može da šuti dok su njeni građani "nepravedno zatvoreni''''.
Zbog prijepora između Ankare i Berlina, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je Turke u Njemačkoj, prije izbora u toj zemlji, pozvao da glasaju protiv glavnih partija. On je označio Kršćansko-demokratsku uniju, Socijaldemokratsku partiju i Zelene kao "neprijatelje Turske".