Kontaminirana insekticidom

Prodavnice u Holandiji i Njemačkoj su povukle milione jaja koja sadrže štetne količine otrovnih insekticida. Skandal koji je izbio u Holandiji u utorak dobiva nove dimenzije.

Dok se holadnsko peradarstvo boji ogromne finansijske štete, njemačke vlasti su saopštile da je prema njihovim podacima sa polica prodavnica povučeno tri miliona spornih jaja, prenosi “Indikator“…
Holandska Uprava za sigurnost hrane NVWA ove sedmice je zbog skandala zatvorila 138 peradarskih farmi sa 59 drugih farmi koje sadrže tako visoke nivoe insekticida fipronil da ih ne bi trebala jesti djeca.
Holanđani sporna jaja se mogu lako identifikovati kroz izvornu farmu iz koje su došla. Kodovi kontroverznih farmi su objavljeni na web stranicama.
U Holandiji je prošle godine oko 1.000 peradarskih farmi proizvodilo oko 10 milijardi jaja. Velik dio njih izvozi se u susjednu Njemačku.
Insekticid Fipronil često se koristi u proizvodnji veterinarskih proizvoda za kontrolu buhe, uši i krpelja. Međutim, ne smije biti korišten za liječenje životinja koje su namijenjene za prehranu ljudi, kao što su kokoši.
Sa skandalom je također upoznata Evropska komisija koja, prema riječima glasnogovornice Anna-Kaisa Itkonen “vrlo blisko” prati razvoj. “Mogu reći da su farme identifikovane, jaja blokirana, sporna jaja izdvojena i povučena s tržišta, a situacija je pod kontrolom“, rekla je.
Istraga pokazuje da je otrovne tvari farmama prodala holandska kompanija Chickenfriend za borbu protiv upornog parazita - crvene grinje. Supstancu s insekticidom je Chickenfriendu nabavljala belgijska kompanija, ali to nije potvrđeno. Njemačke vlasti provjeravaju sumnje da je kontroverzni lijek isporučivan direktno njemačkim farmama u Donjoj Saskoj. Krivične istrage su pokrenule belgijske vlasti, ali fipronil koji su otkrile u jajima nije u količinama koje bi mogle biti štetne za zdravlje.
Skandal je novi udarac za holandsko peradarstvo, nakon što su u novembru prošle godine u toj zemlji zbog ptičje gripe bili primorani zaklati 190.000 patki.