DA TE SRCE ZABOLI

Ekonomska kriza u Venecueli je otišla toliko daleko da su čak i najmlađi ugroženi, a slika kartonskih kutija umjesto inkubatora kako bi se smjestila novorođenčad je najbolji pokazatelj toga

Slike ovih beba koje su nastale u bolnici "Dr. Domingo Gutzman Lander del edo" su nakon objavljivanja izazvale bijes javnosti i ponovo stavile u centar pažnje situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi. Jošt tužnije što ovo nije samo izolovan slučaj, a ovakve slike se sve češće sreću u bolnicama širom zemlje.

Fotografiju su objavili aktivisti opozicionih partija, nakon čega su usledile salve bijesa na društvenim mrežama. Slike su uslikali članovi osoblja bolnice koji su želeli da ostanu anonimni.

Eksperti kažu da u zemlji gdje vlada ekonomska kriza, gdje nema dovoljno hrane i goriva, nedostaju i druga značajna sredstva.

Daglas Leon, predsjednik Zdravstvene Federacije Venecuele, izjavio je da neke bolnice rade sa samo 5 odsto opreme koja im je potrebna. Farmaceutska Federacija kaže da je nestašica lijekova preko 80 odsto i da je oko 13 000 lijekara, kao i 20 odsto medicinskog osoblja otišlo iz zemje u posljednje 4 godine, zbog krize u sektoru ali i niskih plata.

"Naše bolnice imaju na stotine pacijenata, a mediji stalno izokreću stvari. Za razliku od mnogih mi priznajemo naše greške i nastavljamo da se borimo", objavio je na Twitteru Karlos Rotondaro, direktor sektora za socijalnu zaštitu.

Grupa medicinskih radnika se junu zadesila u parlamentu, gdje su sa političarima razgovarali o nedostatku lijekova u zemlji.

U međuvremenu, stigao je i odgovor sa druge strane.

Na društvenim mrežama objavljen je i snimak pravog stanja, kako tvrde iz Instituta za socijalnu sigurnost. Na njemu sasvim drugačija slika - bebe smještene u krevetiće, ušuškane i namirene kao svuda u svijetu.

Ipak, korisnici društvenih mreža tvrde da to nije tačno, pa čak i da je fotografija lažna.

(Daily mail/Kurir.rs)