Emitovao dokumentarnu seriju

Britanski javni servis BBC, juče je u etar pustio dokumentarnu seriju u kojoj se simulira vojni konflikt između Rusije i Letonije, uz moguću upotrebu nuklearnog oružja.

“Treći svjetski rat u komandnom centru”, kako je naslov šoua, izazvao je oštre kritike Ruske dume i šefa Komiteta za međunarodne poslove Alekseja Puškova, prenosi “Sputnjik”.

“Sama ideja serije o nuklearnom ratu sa Rusijom od BBC-ja pravi pretendenta na 1. mjesto među zapadnim medijima za raspirivanje mržnje i vojne histerije”, napisao je Puškov na svom Tviter profilu, a sama Duma ocjenila je šou kao “skandalozan” uz opis da je u pitanju “idejni idiotizam”.

U ratnim nadmetanjima učestvuju britanske diplomate i vojni stratezi koji imaju zadatak da izrade idealan plan borbe.

U središtu serije je Rusija koja je okupirala letonsku Latgaliju. U nastojanju da povrati Letoniji nezavisnost, NATO traži pomoć Velike Britanije koja odbija da upotrebi nuklearno oružje u borbi protiv Rusa.
 
Ipak, Sjedinjene Američke Države nisu toliko principijelne i svijet biva uvučen u treći, nuklearni svjetki rat. Kako navodi “Sputnjik”, BBC je uložio velike svote novca budući da je u realizaciji angažovana realna vojna tehnika, a tu su i separatisti, letonska administracija, referendum na ruskom jeziku, zastave nepostojeće države…

Dalje, o izmišljenim događajima (Rusija baca nuklearnu bombu na britanske brodove) govore pravi analitičari i vojna lica između ostalih i bivši ministar iz Kameronove vlade Paulin Nevil Džons i bivši komandant britanske flote — admiral Alan Vest.

Ubrzo se oglasio i Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, koji je rekao da ruski zvaničnici nisu gledali BBC-ijev “hipotetički vojni konflit između Rusije i NATO”.

PESKOV: Ne gledamo to smeće

Upitan da li Kremlj obraća manje pažnje na BBC-jeve emisije, Peskov je odgovorio da je šteta trošiti vreme na takvo “smeće”.

– Na žalost, naše kolege sa BBC u posljednje vrijeme pružaju sadržaj nikog kvaliteta, tako da ne žurimo da pogledamo njihov program – rekao je Peskov kojem je zatraženo da prokomentariše scenario.

Ovo nije prva provokativna emisija koju je BBC priredio u posljednje vrijeme.

Britanski javni servis je prošle nedjelje emitovao dokumentarni film u kojem podsekretar za terorizam i finansijski obaveštajac Adam Šubin tvrdi kako je ruski predsjednik Vladimir Putin korumpiran, te da je američka vlada znala za to “mnogo godina unazad”.

Kako bi izgledao "Treći svjetski rat" po BBC-ju?

U istoj emisiji, BBC je naveo da Putin posjeduje jahtu vrijednu 35 miliona dolara.