“Ratni kralj” objavio prijeteći video

Čečenski predsjednik Ramazan Kadirov na svom je Instagramu objavio prijeteći video upozorenja nakon što su turske snage oborile ruski ratni avion u blizini sirijske granice, piše Independent.

Kadirov, koji uobičajeno objavljuje snimke sebe kako se trenira borilačke vještine, ovog je puta objavio nešto drugačiji video. Prikazan je kako hoda na traci za trčanje, a na majci ima grb sa slikom Vladimira Putina, rakete i borbenog aviona.

U videu, Kadirov obećava da će “Turska još dugo vremena žaliti zbog onog što je učinila”. Dodao je: “Oni koji će iskoristiti svaku priliku da razgovaraju o prijateljstvu i suradnji ne smiju se ponašati tako podmuklo”.

Ratni kralj Čečenije

Ranije opisan kao “Ratni kralj Čečenije”, Kadirov, čovjek neobičnog osobnog ukusa, ima vrlo bliske odnose s Kremljom. Lav i tigar su mu kućni ljubimci, a poznat je po tome što dijeli novčanice od 1000 rubalja (oko 15 eura) građanima kada putuje po zemlji. Vlasnik je i flote luksuznih automobila.

On je i bivši čečenijski separatistički pobunjenik, koji se borio protiv Rusa, prije nego što je promijenio stranu i postao odan ruskoj strani na početku drugog Čečenskog rata 1999. godine.

Njegovi najnoviji komentari izazvani su incidentom kada je ruski avion, navodno kratko ušao u vazdušni prostor. Najmanje jedan od dva člana posade aviona je ubijen, a ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao kako je to “nož u leđa” do strane Turske, te je upozorio da će biti ozbiljnih posljedica za Tursku.