ŠTA KAŽU POZNATI FRANCUSKI MISLIOCI?

Jedan od najpoznatijih Francuza, a može se reći i historijski brend Francuske, Napoleon Bonaparta, dao je sljedeće izjave o Poslaniku Muhamedu s.a.w.s. i Kur`anu:

"Mojsije je objavio Božiju egzistenciju svom narodu, Isus rimskom svijetu, a Muhammed cijelom svijetu. Arabija je bila paganska zemlja kada je, šest stoljeća nakon Isusa, Muhammed upoznao svijet sa jednim Božanstvom koje je i Abrahamovo i Ismailovo, Mojsijevo i Isusovo. Arijanci i ostali sektaši uzbudili su svijet raspravama o trojstvu: o ocu, sinu i sv. duhu. Muhammed objavljuje da je samo jedan Bog, da On nema ni oca ni sina i da trojstvo nameće misao idiotarije.

Nadam se da nije daleko vrijeme kada ću biti u mogućnosti da ujedinim sve pametne i obrazovane ljude svih zemalja i da uspostavim jedinstvenu upravu na temelju principa Kur`ana, koji je jedini ispravni i jedino oni mogu dovesti ljude sreći".


Također je istakao:

"Izgleda da je Kur`an jedna viša sila, koja se ne da ni savladati, ni poraziti. Ja nisam u stanju savladati više sile!"

Čitajte u opisu Muhammeda a.s., kojeg su iza sebe ostavili poznati francuski mislioci i velikani:

’’U ljudskoj vrsti se rijetko može naći čovjek kojem se toliko pokoravalo, koliko se pokoravalo Muhammedu!" (Emil Dermenghem, francuski književnik)

"Istina je da svijet nije upoznao tako širokogrude osvajače kakvi su bili Arapi, ni tako otvorenu vjeru kakva je bila njihova." (Gustav Le Bon, francuski sociolog)

"Da nisam volio islam ne bih odjenuo njegovo najviše obilježje, azharsku uniformu i ne bih sjedio u njegovom najstarijem univerzitetu, Univerzitetu El-Azhar, da u njemu učim i stječem obrazovanje!" (Luj Masinjon, francuski orjentalista)

"Muhammed nije čitao neku svetu knjigu u svojoj vjeri se nije orijentisao po nekoj prethodnoj religiji. Zato je knjiga koja je njemu objavljena jedinstvena po svome monoteizmu" (Anri De Kastri, oficir francuske vojske).

sandzak press