Više od 1,5 miliona Sirijaca

Turska pružila utočište 1,5 miliona sirijskih izbjeglica, naveo je zvaničnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda.

Administratorica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda Helen Clark i visoki komesar za izbjeglice Antonio Guterres na donatorskoj konferenciji za izbjeglice održanoj u Kuvajtu istakli su ulogu Turske u pružanju pomoći raseljenima.
"Turska je pružila zaštitu za više od 1,5 miliona sirijskih izbjeglica, omogućivši im osnovne socijalne usluge, što je koštalo blizu pet milijardi dolara od početka krize", izjavila je Clark.
Guterres je istakao da je Turska primila "najveći broj izbjeglica u svijetu", dodavši da je iz Sirije u susjedne zemlje Liban, Tursku, Jordan, Irak i Egipat izbjeglo blizu četiri miliona ljudi.
"Ovo je napravilo ogroman teret [turskoj] naciji, kao i Libanu, Jordanu, Iraku i Egiptu", kazao je Guterres, istakavši da susjedne zemlje trebaju još blizu 5,5 milijardi dolara kako bi izbjeglicama nastavile pružati pomoć.
"Nacijama koje primaju izbjeglice treba više pomoći, kako bi im mogle pružiti obrazovanje, pitku vodu i opskrbiti ih strujom", dodao je.
Humanitarna pomoć
Kuvajtski emir Sheikh Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah obećao je donirati 500 miliona dolara humanitarne pomoći.
"Sirijska kriza je uništila zemlju, ubijeno je više od 210.000 ljudi, a iseljeno je oko 12 miliona u zemlji i izvan nje", kazao je Al-Sabah.
Predstavnici 78 zemalja okupili su se u Kuvajtu na međunarodnoj konferenciji s ciljem prikupljanja sredstava koja će UN plasirati u svrhu pomoći sirijskom narodu.
Konferencija održana u utorak je treća održana u Kuvajtu od početka krize u Siriji.
Kuvajtski princ je kazao da je produžena kriza lišila oko dva miliona djece prava na obrazovanje i zatražio od zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a da "ostave razlike po strani i riješe razorni konflikt u Siriji".
"Kriza je ohrabrila terorističke grupe da djeluju u nestabilnom okruženju", naglasio je. 
Na donatorskoj konferenciji ukupno je osigurano 3,8 milijardi dolara humanitarne pomoći za Siriju, izjavio je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.
Rat u toj zemlji, koji je izbio početkom Arapskog proljeća 2011. godine, odnio je desetke hiljada života.