Masovnog ubicu pokrenulo Kosovo

Rat za Kosovo i Radovan Karadžić se pominju u tekstu na 1.518 stranica čiji je autor masovni ubica iz omladinskog kampa u Norveškoj, osumnjičen i za bombaški napad u Oslu.

Pod simbolom crvenog "gvozdenog krsta" - nacističkog odlikovanja, i pod naslovom "2083: Evropska deklaracija nezavisnosti", Anders Bering Breivik - uhapšen pošto je sistematično pobio više od 80 djece, djevojaka i mladića, naziva sebe "Pravednim vitezom", prenosi na svom sajtu američka Tv-kuća CNN.
 
Ubica za sebe kaže da je "jedan od nekolicine vođa Nacionalnog i sve-evropskog patriotskog pokreta otpora. On predviđa građanski rat u Evropi u tri faze, a završetak 2083. godine, iskorjenjivanjem marksista i progonom muslimana, uz državne udare širom kontinenta."
 
Autor nadugo piše o tome zašto mrzi muslimane koje naziva pogrdnim imenima.

Među osobama koje bi želio da upozna je i haški otpuženik Radovan Karadžić.

Breivik negira da je Karadžić, kako piše, "masovni ubica i rasista", već će on, kako ističe, "zbog napora da oslobodi Srbiju islama, uvijek biti smatran i zapamćen kao časni krstaški ratnik i evropski ratni heroj".
 
Autor kaže da je krenuo u akciju kada se "moja vlada (Norveške) umešala" u napad NATO tokom rata za Kosovo 1999. ciljajući "našu srpsku braću koja su htjela da isteraju islam deportujući albanske muslimane natrag, u Albaniju".
 
U tekstu je i predviđanje da će, ako preživi napade, što mu se i desilo, biti prezren: "ne samo što će me prijatelji i porodica prezirati i nazivati čudovištem, već će ujedinjeni svjetski multikulturalni mediji imati pune ruke posla da me... satanizuju".

U tekstu su i upozorenja kojih se treba pridržavati tokom pripreme izrade bombe.
 
Tekst koji je u obliku dnevnika, sadrži užurabne zapise počev od 2. jula, autor pominje kako iskopava skriveno oružje i priprema bombe - i tako sve do 22. jula, dana napada.
 
Posljednji zapis je na dan napada, u petak: "Vjerujem da je ovo moj posljednji zapis. Sad je petak, 22. jul, 12:512 sati".

Međutim on dalje navodi da su Albanci počini demografski genocid protiv Srba.

Nadalje, da bi "potkrepio" ove "naučne činjenice", Breivik govori o svojim ličnim iskustvima sa Albancima, za koje kaže da je u njegovim rukama oni bi nestali iz Norveške.

"1995. godine, jedan Albanac sa Kosova koji je živio u Skøyenu, prebio je mog bliskog prijatelja na železničkoj stanici i to je govorilo da je on jedan musliman kriminalac. Razlog zašto je moj prijatelj prebijen je zbog toga što je on prijavio Albanca da nelegalno boravi u Norveškoj", napisao je terorista Breivik.

On dodaje još jedan razlog zašto mrzi Albance.

"2003. godine također u gradiću Skøyen jedan Albanac sa Kosova je počinio je zločin protiv stanovništva, te je zbog istog Albanca, koji je prebio brata mog prijatelja udarajući ga nogama u glavu, ovaj pao u komu", napisao je on, prenosi portal "Indeksonline".