150 austrijskih državljana u Siriji i Iraku

Vlasti Austrije poduzimaju potrebne mjere kako bi se u Austriju spriječio povratak austrijskih državljana koji su se priključili terorističkim grupama u Iraku i Siriji, rekao je ministar vanjskih poslova Austrije Sebastain Kurtz tokom posjete Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

"Imamo informacije da se 150 austrijskih državljana priključilo terorističkim grupama u Siriji i Iraku. Vlasti Austrije poduzimaju određe mjere kako bi se spriječio njihov povratak u zemlju", istakao je ministar Kurtz u Bagdadu nakon sastanka sa iračkim kolegom Ibrahimom Džaferijem.
Kurtz je također, istakao da je Austrija dio koalicijskih snaga koje se bore protiv ISIS-a, te da njegova posjeta nije samo podrška Austrije Iraku, nego da je i pokazatelj da su međunarodna zajednica i evropske zemlje svjesne prijetnje terorizma Iraku.
Austrijski ministar naglasio je da je sa kolegom Džaferijem razgovarao i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje te da će Austrija donirati Iraku humanitarnu pomoć u vrijednosti od 1,2 miliona eura.
Irački ministar Džaferi ukazao je da je tokom sastanka postignut sporazum o poboljšanju saradnje dvije zemlje u borbi protiv ISIS-a, te da se nada da će u Bagdadu biti ponovo otvorena austrijska ambasada.