Nova odluka - Kosovo skinuto sa liste sigurnih zemalja

Kosovari koji se već nalaze u Francuskoj ili oni koji misle poći na taj put mogu se ponadati ostanku u toj zemlji. Francuska i dalje odobrava azil za Kosovare, prenosi KTV.

Na kraju, poništena je odluka kojom je Kosovo postavljeno na listi sigurnih zemalja, prenosi koha.net. Tom odlukom je francuska Vlada Kosovo na toj listi uvela decembra 2013. godine, zajedno s Albanijom i Gruzijom.

Ali, nedavno je Državni savjet, koji je dio vlade u Parizu odlučio da sa liste ukloni samo Kosovo, otvorivši mogućnost podnošenja zahtjeva za azil, prenosi KTV.

"Vijeće je pregledalo svoju prvobitnu odluku od 16. decembra 2013. godine koju je zatražio OFPRA (Ured za migracije i izbjeglice) za Republiku Kosovo, Republiku Albaniju i Gruziju. Bilo je nekoliko zahtjeva da se poništi ova odluka. Državno vijeće je odlučilo da ozakoni odluku za Republiku Albaniju i Gruziju, ali da poništi odluku za Kosovo", stoji u saopštenju francuske vlade.

Vijeće je objasnilo odluku rekavši da uprkos pozitivnim kretanjima u državi Kosovo, još uvijek postoji politička i društvena nestabilnosti jer državne institucije u velikoj mjeri zavise od podrške međunarodnih organizacija i misija.

Također, francuska vlada tvrdi da još uvijek postoji značajna kategorija društva koja nema adekvatnu institucionalnu zaštitu od različitih oblika nasilja.

Zahtjev za uklanjanje Kosova sa liste sigurnih država je podnijelo niz organizacija za ljudska prava.

Ali, odluka je također naišla na dosta kritika, jer se pretpostavlja da će se Francuska suočiti sa novim prilivom Kosovara sa zahtjevima za azil.

U 2013. godini Kosovo je bilo na čelu liste zemalja s najviše zahtjeva za azil, ukupno 3.500, zatim Kongo sa 4000 i Albanije sa 3300.

Zbog dolaska zime Francuska je odlučila ukloniti Kosovare iz Metza koji se nalaze pod otvorenim nebom, za koje je KTV izvjstila prošlog ljeta.