Strahote rata

Jedna djevojka iz Gaze svakodnevno, na društvenim mrežama, obavještava javnost o strahotama koje proživljava od početka najnovijeg i po njoj najgoreg izraelsko-palestinskog sukoba...

Farah Baker (17) iz Gaze odlučila je da iskoristi društvene mreže kako bi dočarala sve strahote rata i krvavih sukoba koji se svakodnevno događaju na njenom pragu.

Bakerova twittuje i piše blog o životu u Gazi od 2012. godine, ipak tek početkom aktuelne vojne ofanzive stekla je na hiljade prijatelja.

U svojim twittovima navodi da ne može da pojede nijedan obrok u miru, bez detonacija i kola koja gore u njenoj ulici. Plaši se da bi svaki novi dan mogao biti i posljednji.



Noćas je raketa pogodila bolnicu koja se nalazi pored zgrade u kojoj Farah živi.

"Ovo je moj kraj. Ne mogu da prestanem da plačem. Mogla bih da umrem večeras", napisala je ona u sinoćnjem twittu.

Ovo je samo jedan od potresnih trenutaka koji proživljavaju Farah i njena mlađa, šestogodišnja sestra.

Često su bez struje, a posjeta rođacima i prijateljima je potpuno onemogućena, s obzirom da nije moguće da se slobodno kreću.



Pisala je o tome kako njena mala sestra prekrije uši i počne da vrišti svaki put kad čuje rakete, da ne bi čula granatiranje.

Ona je navela da je u svom životu već doživjela tri rata, ali je ovaj, po njenim riječima najstrašniji. Takođe Farah ne krije i javno podržava islamistički pokret Hamas.

Iako je mnogi pitaju zašto ne napusti svoj dom, ona tvrdi da ne smije da izlazi iz kuće, jer se plaši da bi mogla da pogine čim bi izašla na ulicu.