Ovo je jedinstven čin

Čin Ady Guzman-DeJesus iz Miamija, majke čiju je 13-godišnju kćer prije dvije godine slučajno ubio školski kolega, dirnuo je mnoge. Ady je u sudnici zagrlila mladića koji je upucao njezinu kćer Lourdes Jinu, a s njim planira i održavati predavanja o opasnosti od oružja u školama diljem zemlje.

– Žao mi je – rekao joj je 16-godišnji Jordyn Howe dok je ona u zagrljaju susprezala suze. Guzman-DeJesus objasnila je kako bi njezina kćer željela da to učini, javlja Miami Herald.

– Možemo postići promjene i tako pomoći drugoj djeci. On je bio Jinin prijatelj i znam da mu ne bi željela najgore – izjavila je hrabra majka. – Pravda je već ostvarena. To je značilo da mu opraštam – izjavila je Guzman-DeJesus na pitanje novinara što je značilo kada je zagrlila mladića.

Sutkinja Ellen Sue Venzer rekla je da već 20 godina svjedoči ljudskim tragedijama te da je ovaj čin jedinstven. – Nisam si mogla zamisliti da bi majka zagrlila ubojicu svoga djeteta – rekla je Venzer.

Tragedija se dogodila 2012. godine kada je Jordyn Howe u školu donio očuhov pištolj kako bi ga pokazao prijateljima. Dok su se vozili u školskom autobusu, Howeovi prijatelji su se igrali pištoljem i pritiskali obarač. U jednom trenutku Howe ga je uzeo natrag, uperio ga prema podu i pritisnuo obarač.

Pištolj tada nije opalio, a kada ga je Howe uperio prema prijateljici, pištolj je opalio, a metak je djevojčicu pogodio u vrat. Žurno su je odveli u bolnicu, gdje su je proglasili mrtvom.

Zahvaljujući nagodbi na koju je pristala majka djevojčice, Howe će izbjeći zatvorsku kaznu pa ga čeka godina dana u kampu za maloljetnike, a pristao je sudjelovati u programima prevencije na temu oružja u školama, gdje će mu se pridružiti i majka djevojčice.

– Njezin cilj je pokušati osvijestiti djecu o oružju, u ime stradale kćeri – rekao je advokat majke Ron Book.