Iako su je koristili decenijama

Malezijski apelacioni sud zabranio je nemuslimanima da koriste riječ Allah kada se pozivaju na Boga. Kršćani tvrde da vlast ovim krši njihova vjerska prava jer su oni koristili ovu riječ decenijama.

"Upotreba riječi Allah nije sastavni dio vjere u kršćanstvu", rekao je glavni sudija Mohamed Apandi Ali, dodavši da sud smatra kako odluka "neće dovesti do zabune u zajednici".
Presuda je uslijedila nakon što je Vlada uložila žalbu na odluku nižeg suda iz 2009. godine, prema kojoj je Katolička crkva imala ustavno pravo koristiti riječ Allah kada se govori o Bogu u katoličkom sedmičnom magazinu Herald na malajskom jeziku.
Međutim, Vlada se usprotivila tome da katolička novina koristi riječ Allah da bi opisala kršćanskog Boga, zbog zabrinutosti da će zbuniti muslimane te bi se to moglo iskoristiti da ih prevedu u kršćanstvo.
Odvjetnici Heralda su, međutim, navodili kako je riječ Allah korištena i u Bibliji na malajskom jeziku, još od prijevoda iz 1731. godine, što je mnogo prije nego što je Malezija formirana kao država 1963. godine, prenosi Russia Today.
Urednik Heralda Lawrence Andrew je razočaran ovom odlukom te je najavio žalbu.
"Na Bliskom istoku i u Indoneziji Allah je termin koji koriste i kršćani i muslimani. Ne možete reći odjednom da to nije sastavni dio tradicije", kazao je, dodajući da malezijski kršćani, kao manjina, moraju biti zaštićeni u skladu sa zakonom.
"Mi koristimo ovu riječ četiri ili pet stotina godina, a ljudi su sve to vrijeme živjeli u miru i harmoniji. Herald izlazi 19 godina i nikada nismo izazvali ikakve probleme", rekao je Andrew.
Muslimani čine oko 61 posto od ukupno 28 miliona stanovnika u Maleziji, a veliki broj kršćana, kojih je u ovoj zemlji oko 2,6 miliona koristi riječ Allah kada govori o Bogu.