Nezadovoljstvo zbog presude

Zgrade koje pripadaju jednom policijskom klubu zapaljene su u subotu u Kairu, ubrzo nakon izricanja presude akterima prošlogodišnje tragedije na nogometnom stadionu.

Navijači nogometnog kluba al-Ahly iz glavnog grada, koje nazivaju Ultraši, zauzeli su policijski klupski kompleks na jednom otoku na rijeci Nil i zapalili ga, izjavio je jedan zvaničnik sigurnosnih službi.
Stanovnici ove četvrti su upotrijebili šmrkove za polijevanje trave da ugase vatru.
Nekoliko stotina Ultraša se uputilo prema ministarstvu unutarnjih poslova, u blizini trga Tahrir, u centru grada, objavila je državna televizija.
Napad je izveden nekoliko trenutaka nakon nove presude u vezi s nogometnom tragedijom koja se dogodila prošle godine i u kojoj su 74 osobe izgubile život. Među žrtvama je bilo najviše navijača al-Ahlyja koji su došli na utakmicu između ovog kluba i lokalnog kluba al-Masri.
Jedan sud u Kairu potvrdio je smrtne presude izrečene u januaru za 21 osobu, uglavnom navijače kluba iz Port-Saida. Kazne izrečene za 52 optužena su blaže i kreću se od jedne godine zatvora do doživotnig zatvora, dok je 28 osoba oslobođeno optužbe.
Smrtne kazne izrečene u janaura izazvale su krvavo nasilje prethodnih sedmica u Port-Saidu.