Generalni sekretar UN

Generalni sekretar UN António Guterres izjavio je da dijalog Beograda i Prištine zahtjeva čvrstu posvećenost.

Osim toga, on je dodao da je dugotrajan mir moguće moguće ostvariti "održivim napretkom" u normalizaciji odnosa.

Guterres je u redovnom tromjesečnom izvještaju o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) za period od 16. jula do 15. oktobra naveo da je ta misija radila na izgradnji povjerenja među zajednicama na Kosovu.

On je dodao da će Unmik nastaviti da pruža podršku cilju dugotrajnog mira i stabilnosti, a da je to između ostalog, moguće ostvariti "održivim napretkom" u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Guterres je rekao da je od potpisivanja Biselskog sporazuma 2013. godine u više navrata odlagano sprovođenje dogovora, dodavši da "dogovori postignuti na visokom nivou imaju smisla ako imaju široku podršku i djelovanje obje strane".

On je kazao da Unmik godinama podržava napore Evropske unije koja rukovodi dijalogom Beograda i Prištine, dodavši da ta misija UN radi na "izgradnji povjerenja među zajednicama na Kosovu", što kako je naveo, "direktno doprinosi napretku u političkim pregovorima".

U djelu izvještaja koji se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, navedeno je da je u periodu od 16. jula do 15. oktobra dijalog prešao na predsednički nivo i da su predstavnici obje strane "istakli značaj pomjeranja dijaloga na dublja pitanja".  
"U tom smislu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu u cilju pronalaženja rješenja i najavio da će ishod tog unutrašnjeg dijaloga definisati 'odnos Srbije i Kosova'", piše u izvještaju.

António Guterres je naveo i da je predsjednik Kosova Hashim Thaçi u julu rekao da je vrijeme da se pokrene nova faza u dijalogu "koja bi dovela do potpune normalizacije između Beograda i Prištine".

Generalni sekretar UN je pozdravio napore kosovskih institucija da "održe mirno okruženje tokom političke neizvesnosti" nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 11. juna.

Guterres je pozvao političke lidere na Kosovu da obrate pažnju na javne komentare o mehanizmima međunarodne pravde, posebno kada je riječ o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu.

Generalni sekretar UN je izrazio zahvalnost šefu Unmika Zahiru Taninu i toj misiji na naporima da se izgradi povjerenje među zajednicama i u cilju ostvarenja napretka i dugotrajne stabilnosti na Kosovu, ali i u regionu.