Beogradski list tvrdi

Srbijanske obavještajne službe dobile su informacije da postoji opasnost od izazivanja napetosti između Srbije i Makedonije, u koje bi bili uključeni i Albanci. Osim njih, u taj scenario uključen je i dio vlasti u Makedoniji, pišu Večernje novosti.

Plan je, prema saznanjima ovog beogradskog lista, da se dobro naoružane grupe Albanaca ubace u graničnu zonu Srbije i Makedonije koje bi, navodno, trebalo da budu obučene u uniforme srbijanskih vojnih ili policijskih jedinica.

Njihov zadatak bio bi da na nepristupačnim dijelovima teritorije pređu makedonsku granicu i obave izviđanje teritorija, navode Novosti, pozivajući se na saznanja dobijena od operativaca s terena.

Drugi dio plana trebalo bi da se odigra preko namontirane špijunske afere, koja bi počela "spektakularnim hapšenjem" izmišljene mreže srbijanskih agenata u Makedoniji. To bi podrazumijevalo da se uhapse bivši pripadnici DB i BIA, koji su se penzionisali, a žive u Makedoniji i uglavnom su slabijeg imovinskog statusa.

- Cilj je pravljenje konfuzije i tenzija koje bi se na kraju prelile i na Kosovo - tvrdi izvor "Novosti".

Ovaj scenario baca sjenku na nedavne izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva koji je rekao da su u razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem riješene sve nesuglasice dvije zemlje.