Bivši visoki predstavnik u BiH

Možda zvuči preoštro, ali na sceni je neka vrsta balkanizacije Europske unije, dok je manje vidljiva europeizacija Balkana, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Wolfgang Petritsch, nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

“Neophodna je nova europska strategija za Zapadni Balkan kako bismo ga motivirali u prijelaznom periodu s obzirom na to da neće biti skorog proširenja. Ne možemo tek tako da prepustimo građane i vlade regije da čekaju desetak godina”, naglašava Petritsch

Dodaje da je na Balkanu nužno “razoružanje” jezika u smislu uzdržavanja od zapaljivih izjava.

“Ne treba davati priliku nacionalistima poput Dodika. Potrebna je odgovornost na regionalnom nivou političara poput Rame, Vučića, ali i Plenkovića s obzirom na to da je njegova zemlja članica EU. Dakle, nužna je odgovornost i ozbiljnost u provođenju reformi, a ne potezi poput Rama show", rekao je on.

Govoreći o situaciji u BIH, Petritsch je kazao "bosanski Hrvati nisu previše zainteresirani za budućnost zemlje u kojoj žive jer imaju hrvatske pasoše, a bosanski Srbi takođe imaju pasoše Srbije koja je na putu ka EU, tako da ni njih nije previše briga za sudbinu BiH".

Bruxelles se mora pozabaviti dugoročnijim konsekvencama sadašnjeg stanja u ovoj zemlji a ne samo da osigurava mir, poručio je Petritsch.