Otkazana posjeta za utorak

Aleksandar Vučić izjavio je novinarima u Srbiji da bi mogao da dođe na Kosovo bez dozvole, čak i ilegalnim putevima, ali ne želi da stvara probleme.

Objavljeno je da se njegova posjeta - najavljena za utorak, kao dio njegove predizborne kampanje, neće dogoditi, jer Vučić nije zatražio dozvolu za posjete.

Bashmir Xhemaj, šef kabineta ministra spoljnih poslova, potvrdio je za KTV da još uvijek nema zvaničnog zahtjeva za to, prenosi portal "KoSSev.info".

"Kada budemo dobili zahtjev, onda će biti i adekvatnog odgovora, ali sa državnog nivoa uslijed visokog profila posjete", rekao je Xhemaj.

Međutim, očekuje se da će kandidat Srpske napredne stranke za predsjednika, kosovskim institucijama svoj zahtjev predati u roku od nekoliko dana, saznaje KTV iz izvora bliskih tom procesu.


Vuçiq ende s’ka kërkuar leje për vizitë në Kosovë by kohanet Vlada Kosova još uvijek nije donela odluku o tome da li da dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu.

Oni će biti održani 2. aprila, a kosovski Srbi su i ranije glasali za izbore u Srbiji, na biračkim mjestima širom Kosova.

Da bi umanjili njihov značaj, institucije su ih u više navrata nazivale sabirnim centrima, iako su to bili normalni glasački centri.

OSCE, koji je bio domaćin ovom procesu, potvrdio je da se razgovori vode u vezi sa njima.

"Postoji očekivanje za ovo, na osnovu prethodnih iskustava. Mi smo u konsultaciji sa stranama, nadamo se da će ishod biti pozitivan. Nastavićemo da djelujemo u skladu sa rezultatima tih konsultacija", kaže Kancelarija za medije OSCE-a.

Opozicione partije i civilno društvo se doslijedno protive srpskim izborima na Kosovu.

Posljednji održani bili su prijevremeni izbori prošle godine, gdje su tokom kampanje na Kosovu bili neki od najviših lidera srpske države.

Srbima dvojno državljanstvo omogućava da glasaju za zemlju čiji pasoš imaju, ali se u drugim slučajevima to obično radi putem pošte ili glasanja u ambasadi dotične države.

Kada se to prošle godine nije razmatralo, vladini službenici rekli su da se to nije dogodilo zbog tehničkih razloga, jer Kancelarija Srbije za vezu u Prištini nema pravo da glasa.

"Lakše je bilo skupiti glasove širom Kosova nego da se glasalo u Kancelariji za vezu u Prištini, zato što ona nije ispunjavala tehničke uslove", rekao je Bajram Gecaj, pomoćnik ministra za lokalnu samoupravu.