Sada traže naknadu štete

Advokat u Srbiji koji predstavlja srpske rezerviste koji su ratovali na Kosovu 1999. godine je obavijestio javnost u Srbiji da je donijeto na desetine presuda u korist bivših vojnih rezervista sa Kosova koji su tužili državu Srbiju zbog diskriminacije

Advokat Srđan Aleksić, koji zastupa vojne rezerviste pred domaćim sudovima, kao i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, kako prenosi portal "Danas" je izjavio da je nekoliko Viših sudova donelo ovih dana na desetine presuda u korist učesnika rata na Kosovu 1999. godine koji su tužili državu Srbiju jer je prekršila Zakon o zabrani diskriminacije tako što nije isplatila ratne dnevnice svim učesnicima tog rata, već samo onima koji žive u Topličkom okrugu.

Kako dalje prenosi portal "Danas", advokat Aleksić je rekao da na osnovu podataka koje on posjeduje u ratu na Kosovu je učestvovalo 200 hiljada rezervista iz Srbije.

Advokat Aleksić je, prema sopstvenim riječima, imao ovlašćenje da pred domaćim sudovima i u Strazburu zastupa više od 80.000 "kosovskih" rezervista iz svih dijelova Srbije. On kaže da se samo rezervistima iz Niša, kojih je oko 16.500, duguje po 3.500 eura, uz pripadajuću zakonsku zateznu kamatu od 2008. godine, što je ukupno više od 50 miliona eura. Prema dostupnim podacima, u ratu na Kosovu učestvovalo je skoro 200.000 rezervista.