Na području Beograda, Vojvodine i crnogorskog primorja

Interkontinentalni mafijaški klan, kojim rukovodi nekadašnji operativac Državne bezbjednosti SFRJ Daut Kadriovski, osvaja Srbiju i Crnu Goru kupovinom placeva i izgradnjom nekretnina.

Oni nekretnine kupuju prije svega na području Beograda, Vojvodine i crnogorskog primorja, otkriva izvor „Alo!“ blizak vrhu bezbjednosnih službi, prenosi portal "sandzaklive.rs".

Na sastanku, koji su vođe ovog klana prije dva dana održale u Londonu, dogovoreno je da se već narednog mjeseca „opere“ 100 miliona dolara prljavog novca, i to tako što bi se podmitili korumpirani političari i policijski zvaničnici, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori i Makedoniji. Prema saznanjima izvora, pojedini političari u svim zemljama regiona već odavno su na platnom spisku ovog klana.

- Kontroverzni biznismen s Kosova, koji je inače blizak sa bivšim visokim policijskim funkcionerom u Srbiji, ali i sa jednim bivšim srpskim ministrom, nedavno je u Tuzima predao kofer sa popriličnom svotom u ruke crnogorskog političara. Inače, u Crnoj Gori postoje tri lokacije - vjerski objekat u Tuzima, velnes centar u Podgorici i restoran u Ulcinju, na kojima se u tajnosti sastaju predstavnici ovog klana sa političarima i biznismenima iz regiona. U Srbiji su to jedan poznati ugostiteljski objekat u Novom Sadu i hotel u Beogradu - otkriva sagovornik „Alo!“ iz bezbjednosnih struktura.

On podseća da su upravo vođe ovog klana umješane u nedavnu paljevinu pravoslavnih crkava u Njujorku i Australiji, dok istovremeno u regionu finansiraju i pojedine političare koji se lažno zaklinju u patriotizam i pravoslavlje.

- Cilj klana, u kome su pored Kadriovskog ključni ljudi iz porodica Haradinaj, Kelmendi, Osmani, Gervala, Berisha i Mehmeti, jeste da novcem osvoje ključne resurse na Balkanu. Najbolja ilustracija njihovog plana je rečenica koju je Naser Mehmeti izgovorio u Londonu, a koja glasi: „Dok se srpska vlada bavi ekonomijom, mi ćemo se baviti finansijama“. Slična je situacija i u Crnoj Gori, gdje je ovaj klan otvoreno krenuo i u rušenje aktuelne vlade Mila Đukanovića. Prema saznanjima, pod plaštom ulaganja u hotelijerstvo i nekretnine, ovi narko-bosovi osvajaju teren za moguće odvajanje dijela Crne Gore i pripajanje velikoj Albaniji kada se za to u budućnosti steknu povoljni geopolitički uslovi - tvrdi drugi sagovornik „Alo!“, blizak uticajnim krugovima u Podgorici.

Stoga je, kako navodi ovaj izvor, mafijaški novac glavni pokretač izazivanja nereda i nestabilnosti, kako u Crnoj Gori, tako i na području cijelog regiona, posebno u Makedoniji.

Alfa i omega kriminala u Evropi

Podsjetimo, kako je „Alo!“ već pisao, glavni kum ovog klana Daut Kadirovski slovi za trećeg najuticajnijeg narko-bosa na svijetu. Na svim federalnim zgradama u Americi krajem 20. vijeka bila je postavljena potjernica za ovim mafijašem, rođenim 1948. u selu Crni Vrh kod Skoplja. Njegov sljedeći „podvig“ bio je ilegalni boravak u Prištini i Sarajevu. Više od godinu dana poput pauka je pleo svoju mrežu informatora, nabavljača, transportera, pomagača i prodavaca heroina. Potom mu se gubi svaki trag. Izvori „Alo!“ ubjeđeni su da on upravlja svim krizama u regionu, kao i da je cjelokupno tržište narkotika, oružja i municije, ali i elitne prostitucije u ovom dijelu Evrope pod njegovom kontrolom.

Rusi drže London

Zanimljivo je da za klan Kadirovskog, pored srpskih i crnogorskih kriminalaca, koji u cijeloj organizaciji zauzimaju niža mjesta, rade i dvojica krupnih ruskih mafijaša, koji su svojevremeno dovođeni u vezu sa opasnim poslovima u Crnoj Gori. U pitanju su izvesni Andrej H. i Aleksandar R., koji trenutno pokrivaju poslove albanske mafije u Velikoj Britaniji.