BALKANSKA RUTA

Srpski mediji pišu da su Gradina i Preševo dio "balkanske rute" kojom se droga unosi u Srbiju, preko kojih zatim odlazi na Zapad. Zaplene heroina i marihuane su najčešće upravo na ovim graničnim prijelazima.

Srbija se, kako kažu, može smatrati raskrsnicom puteva droge jer spaja Istok i Zapad i predstavlja tranzitnu zemlju za šverc narkotika, prenosi portal "Juznevesti".

Bitne tačke na tim putevima su granični prelazi sa Bugarskom i Makedonijom Gradina i Preševo, jer se preko njih švercuje droga koja uglavnom, kažu, kroz Srbiju samo prolazi.

"Balkanska ruta" je put droge od proizvodnje do potrošača koji prolazi preko Balkana. Heroin dolazi sa istoka, najčešće preko Gradine, dok marihuana dolazi sa Kosova preko Preševa. Krajnja odrednica je tamo gdje se nalaze platežni kupci, a to je Zapadna Evropa.

Upravo zato što su ovi prelazi "najfrekventniji", carinici tu pronalaze najviše heroina i marihuane, iako su, prema njihovim riječima, kontrole svuda podjednako rigorozne.

Tako su, objašnjavaju u Upravi carina Srbije, od početka 2014. godine carinici na jugu pronašli 779 kg marihuane, a sve zaplene su bile na Preševu.

S druge strane, od 68,5 kg heroina otkrivenog na granicama sa Bugarskom i Makedonijom čak 40 kg je nađeno na Gradini.

Tih 40 kg smo otkrili u samo jednoj kontroli u krovu hladnjače. U drugoj hladnjači, ali u podu, otkrili smo 679 kg marihuane, što su ujedno bile i najveće zaplene u toku prethodnih godinu i po dana – pričaju u Carini.

Kako kažu, veće količine narkotika se najćešće sakrivaju upravo u specijalno napravljenim bunkerima vozila, dok manje količine šverceri kriju i u donjem vešu, točkovima, filterima za vazduh ili mobilnim telefonima.