Sarajevo 1941.

Fotografija najvjerovatnije nastala 1941. godine pokazuje ženu muslimanku na ulicama Sarajeva koja, koristeći svoj veo, pokriva žutu traku na ruci njene susjede i prijateljice – Jevrejke.

Nakon nacističke invazije, Sarajevo i ostatak Jugoslavije padaju pod ustaški režim tadašnje Nezavisne države Hrvatske. U suradnji s nacistima donose se fašistički zakoni o Jevrejima, Srbima i Romima. Od 39.000 Jevreja koji su živjeli na području pod kontrolom ustaša, samo 20 posto je preživjelo i dočekalo kraj Drugog svjetskog rata.

Zašto pokrivena muslimanka pomaže Jevrejki?

Bosna je oduvijek bila zemlja mnogih nacionalnosti i kultura. Srbi, Hrvati, muslimani, Jevreji... živjeli su jedni s drugima.  

Jevreji su u BiH počeli doseljavati nakon inkvizicije u Španiji i Portugalu. Utočište su našli na području Balkana, na dijelovima koji su pripadali Osmanskom carstvu. Čak i tokom Drugog svjetskog rata, Kraljevina Jugoslavija otvorila je svoja vrata Jevrejima koje su protjerivali iz Austrije.

Sarajevo je uvijek bilo grad multikulturalnog života i međureligijske saradnje. Ne čudi da je i dobilo ime evropski Jerusalem upravo zbog religijskog, ali i drugih oblika, suživota stanovnika.  

U Sarajevu se, izuzevši neke mračne periode, uvijek pomagalo susjedima bez obzira na to ko su i odakle su.

Neka nam ova stara fotografija i njena simbolika budu primjer i danas.

Izvor: Policy.Mic