Strankinje rodile 40 posto djece

Blizu 40 posto žena, koje su postale majke tokom 2013. godine u Švicarskoj su rodile izvan Švicarske i ovaj procenat pokazuje trend rasta u posljednjih nekoliko godina.

Dva faktora pokazuju zašto je postotak stranih žena koji su rodile djecu veći od Švicarskinja. Prvo, među stranim ženama su više zastupljene žene u dobi kada mogu rađati u odnosu na švicarske žene. Također strankinje u odnosu na one Švicarkinje u dobi kada ne mogu rađati, imaju veći prosjeg godina za rađanje.

Publikacija Federalnog Ureda za statistiku (BFS) bavi se zdravstvenim problemima djece strankinja. Prijevremen porođaj, mala težina norođenčadi, perinatalne komplikacije ili smrtnost novorođenčadi su neki od problema koji se javljaju strankinjama češće nego kod Švicarkinja.

Publikacija detaljno bilježi usporedbe između stranih majki i Švicarkinja s jedne strane i stranih majki među njima, na osnovu različitih kriterija.

U 2013. godini u Švicarskoj živjelo je 900 hiljada žena sa stranim državljanstvom, što je 22,1 posto ženske populacije u zemlji. 1990. godine je taj postotak bio 14,4 posto. Ali, uz povećanje procenta stranih žena još više se povećao (odnos) procenat među ženama koje su rodile. Sa 19,6 posto, koliko ih je bilo 1990. godine, njihov postotak je povećan na 38.7 posto u 2013. godini.

Žene iz evropskih zemalja čine 29,2 posto svih žena u Švicarskoj ili tri četvrtine stranih žena koje su rodile djecu u 2013. godini. Od žena iz Evrope koje su postale majke tokom prošle godine, 26.7 posto je bilo iz zemalja bivše Jugoslavije (Kosovo, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora). U ovoj kategoriji, majke sa Kosova čine 41,9 posto, iz Makedonije 23,4 posto, iz Srbije 19,4 posto, itd.

Nakon njih dolaze žene iz Njemačke sa 18,9 posto, Portugala (13.0 posto), Italije (8,7 posto), Francuske (6,8 posto) itd.