Forum za etničke odnose protiv Samoopredjeljenja

Želja Srpske liste da ne uđe u kosovsku vladu sa Samoopredjeljenjem je iznuđena odluka, kaže za RTS predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. Objektivno, situacija je usporena, ali dijalog Beograda i Prištine formalno nije prekinut, rekao je Janjić.

Predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je želja Srpska liste da ne uđe u Vladu Kosova sa Samoopredjeljenjem zapravo iznuđena odluka.

"Da se podsjetimo da je Srpska lista već napravila veliku grešku prije mjesec i po, dva kada je ušla u parlament i kada je dozvolila izbor Ise Mustafe, a tada je za partnera imala Samoopredjeljenje. Mislim da je to rezultat saznanja da je Samoopredjeljenje odlučilo da iskoristi krizu političkih partija i institucija, da napravi svoju promociju očekujući nove izbore", objašnjava Janjić.

Dodaje da Samoopredjeljenje nastavlja priču nepriznavanja Evropske unije.

"To bi u suštini značilo nemoguće i odustajanje Srbije i Kosova od rezulucije UN na osnovu koje se vode razgovori o normalizaciji odnosa u Briselu", kaže Janjić.

Objašnjava šta bi bilo ukoliko bi Kurti bio na čelu delegacije za pregovore Beograda i Prištine.

"To što bi Kurti vodio ili kako je najavljivao, to bi bio direktan dijalog bez predstavnika Evropske komisije što je nemoguće. On je ostavio dovoljan manevarski prostor, sada preovlađuje kampanja ka porastu popularnosti Samoopredjeljenja, i oni se nadaju ako ne ponovljenim izborima, onda ubrzo novim izborima", ističe Janjić.

Objašnjava da međunarodna zajednica nije naklonjena Samoopredjeljenju i da ima istu odlučnost kao 2004. u Srbiji da se ne ponavljaju izbori.

"Smanjen je broj opcija ako nema ponavljanja izbora. Nije izvjesno da će vladajuća koaliciji morati da se formira sa srpskom listom ali je obaveza da u Vladi bude Srba", kaže Janjić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, kaže da ga ove godine objektivno nije ni bilo.

"Bilo je nekih sastanaka, tehničkih dogovora i bila je neka nova kriza sa tim Parkom mira. Objektivno, situacija je usporena, ali dijalog formalno nije prekinut", kaže Janjić.