U vezi ovih protesta Policija u Suvoj Reci je privela u policisjku stanicu šest osoba koji su bili organizatori protesta. Očekuje se daljnja odluka državnog tužioca.

Raseljeni Srbi iz Suve Reke i okolnih sela povukli su se iz Mušutišta i uputili se u Zočište, gdje će u manastiru Svetih vrača obiljležiti Veliku Gospojinu. Na putu ka pravoslavnoj crkvi u Mušutištu, okupilo se nekoliko stotina Albanaca, blokirajući prolaz raseljenima.

Velika grupa Albanaca spriječila je prolazak četiri autobusa i više automobila sa raseljenima, da dođu do crkve. Okupljeni demonstranti su nosili zastave Albanije i druge transparente.

Blokada raseljenih je trajala sat vremena. Policija je bila između demonstranata i raseljenih i nije dozvoljavala približavanje.

Preko 300 stanovnika sela Mušutište je blokiralo put u centru sela i zaustavilo autobuse sa raseljenim Srbima koji su željeli da se vrate u Mušutište.

Autobusi su stigli u 08:00 časova i nisu mogli da uđu u selo, prenosi portal "Indeksonline".

Protestanti demonstrirajuu uz povike: "UÇK, UÇK…", "Nema povratka bez transparentnosti", "Gdje su nestali iz Mušutišta", "U Mušutištu nema mjesta za kriminalce"...

Uprkos pokušajima komandira policije, Arsima Berishe da razgovara sa organizatorima protesta, oni nisu prihvatili, prenosi "TherandaPost".

16 srpskih porodica žele povratak u Mušutište

Ranđel Mitić - predstavnik Srba iz Mušutišta je predao listu 16 srpskih porodica koje žele da se vrate u Mušutište. Ovu listu je predao predsjedniku opštine Suva Reka, Sali Asllanaju i predstavniku predsjedništva sela Shaqiru Mali rekavši da "već 13 godina je prošlo a pitanje povratka se nije okončalo. Još uvijek nije izgrađena nijedna kuća za povratnike i nijedan Srbin nije vraćen. Sada smo spremni da se vratimo".

Asllanaj je odgovorio: "Ne zavisi mnogo od njega, ali se ovo pitanje mora realizovati jer je to vaše osnovno pravo i nada se da će se vremenom i to realizovati".