Pod direktonom komadom Dačića i Vučića

Patroliranje srpske žandarmerije na sjeveru Kosova nailazi na tišinu domaćih i međunarodnih institucija na Kosovu. Izvori lista "Tribuna" su pojasnili da pripadnici srpske specijalne policije koji patroliraju na sjeveru, da su pod direktnim zapovjedništvom premijera Srbije Ivice Dačića i njegovog zamjenika Aleksandra Vučića.

Nakon dogovora stranaka za provedbu sporazuma koji će se dogoditi sljedeće sedmice, ti pripadnici imaju misiju da pomognu u upravljanju "moćnih pojedinaca na sjeveru koji ne poštuju sporazum".

Prema istim izvorima, pripadnici žandarmerije su započeli sa svojim patrolama nedjelju dana prije nego su u Briselu premijer Hashim Thaçi i premijer Srbije Ivica Dačić uspjeli da približe svoje stavove, odnosno da potpisu sporazum o sjeveru.

"Činjenica da su oni postavljeni od strane Vlade Srbije iz straha da sporazum ne uspije i da kosovska strana ne preduzme jednostrane korake na sjeveru, ali sada prema dogovoru između strana oni će se pobrinuti da se sporazum provodi", rekao je izvor lista "Tribuna".