Operacija policije

Španska policija uhapsila je 26 osoba koje su pomagale albanskim državljanima da preko španskih aerodroma odu u Veliku Britaniju, dok je u okviru akcije zatvorena kancelarija na Kosovu koja je povezana sa kriminalnom mrežom.

Za 26 uhapšenih se sumnja da su davali falsifikovane identifikacione dokumente albanskim državljanima da preko španskih aerodroma stignu u Veliku Britaniju.

Španska nacionalna policija je tokom istraga otkrila da su neke osobe umešane u kriminalnu mrežu albanskog porijekla svake nedjelje putovale iz Albanije u Španiju, preko Srbije i Mađarske, prevozeći albanske imigrante kombijima do Barselone i Taragone, piše "SchengenNews", prenosi Koha.

„Od početka istrage 2019. godine sprovedeno je šest operativnih faza u kojima je uhapšeno 56 osoba, uništene su razne albanske i kosovske ćelije, dodajući još 26 u posljednjoj fazi operacije koja je omogućila potpuno uništenje ove mreže“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije.

Tokom akcije, španska policija je u saradnji sa lokalnim vlastima zatvorila kancelariju na Kosovu, za koju se sumnja da je izdavala lažna dokumenta. Takođe, ova kancelarija se sumnjiči da je izdavala lažna dokumenta kriminalnim organizacijama koje vrše razbojništva, trgovinu oružjem i drogom.

Organizacija koja se bavila krijumčarenjem imigranata imala je bliske veze sa drugim kriminalnim grupama, posebno sa onima koje se bave trgovinom marihuanom u Kataloniji, aktivnošću u kojoj je posljednjih godina uhapšeno mnogo albanskih državljana.

Od 2023. do juna 2024. na španskim aerodromima se nalazi 274 Albanca.

Izvor: Koha/Kossev