Bivši albanski premijer

Bivši albanski premijer Pandeli Majko izjavio je da za TV A2 CNN, da je tokom rata na Kosovu 1999, moglo doći do direktne konfrontacije Albanije i Makedonijom.

"Imali smo veoma tešku raspravu sa tadašnjom vladom u Skoplju i bili smo prinuđeni da otvorimo granice i sa Makedonijom, a u jednom danu je možda 30.000 – 35.000 ljudi prešlo granicu u pravcu Korče. Situacija na početku, kada je makedonska vlada blokirala sve izbjeglice koje su bile na granici sa Kosovom, postala je pravi užas. Poslije nekoliko dana samo zapretili. Ministar inostranih poslova Grčke, Papandreu, zajedno sa makedonskim ministrom spoljnih poslova došao je u kabinet premijera Albanije, a predstavniku makedonske strane je zatraženo zvanično izvinjenje za ono što se dogodilo na granici", rekao je Majko.

On je kazao da mu je preneto da će Albanija u slučaju daljeg blokiranja granice pozvati Albance u Makedoniji da ustanu protiv države i zaštite braću sa Kosova.

"Ili otvorite granicu ili pozivamo Albance da ustanu i zaštite svoju braću. I nema ničeg nezamislivog što bi se moglo dogoditi u tom trenutku", dodao je Majko.

Izvor: Kosovo online/A2CNN