Saradnja

Državna policija Albanije i Kosovska policija potpisali su danas u Tirani Memorandum o zajedničkim patrolama saobraćajne policije od juna do septembra ove godine, prenosi Reporteri.

U saopštenju dostavljenom medijima, navodi se da je „memorandumom o saradnji naglašen značaj i neophodnost saradnje dve policijske agencije u oblasti drumskog saobraćaja, radi prevencije prekršaja i povećanja bezbjednosti na putevima”.

Dalje se navodi da je saradnja uspostavljena zato što se očekuje da će u periodu od juna do septembra doći do značajnog porasta broja turista sa Kosova u Albaniji, ali i većeg broja drumskih vozila.

Na osnovu Memoranduma biće intenzivirani odnosi i ojačana saradnja policije, kroz planiranje i sprovođenje zajedničkih planova i mera.

U ovom dokumentu se navodi da će konkretna saradnja za cilj imati sprečavanje upravnih prekršaja u oblasti drumskog saobraćaja, smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i rigorozno sprovođenje zakonodavstva o putevima, kao i stvaranje bezbjednijeg okruženja za sve građane i učesnike u saobraćaju.

Navedeno je i da Memorandum definiše primjenu i razmjenu najboljih praksi rada policije na putevima, kažnjavanje neodgovornih vozača, ali i povećavanje bezbjednosti za sve učesnike u saobraćaju.

Prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji, čelnici policije istakli su da su iskustva iz proteklih godina u primjeni zajedničkih patrolnih službi pozitivna i da će poslužiti kao osnova za saradnju u narednim mjesecima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri