Dijalog Kosova i Srbije

Pokret za demokratski progres (PDP/LDP) Jonuza Musliua podržava nastavak političkog dijaloga Prištine i Beograda, ali, prisustvo legitimnih predstavnika Albanaca Bujanovca, Preševa i Medveđe smatra neophodnim u kosovskom pregovaračkom timu.

"Sistemska diskriminacija Albanaca Preševske doline od strane vlasti u Beogradu, selektivna pravda koja nam se otuda nudi i višegodišnja politička i ekonomska nestabilnost u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, moraju biti tema tog dijaloga", navedeno je u saopštenju PDP, koje je potpisao Musliu.

Za dijalog Beograda i Prištine PDP obema stranama nudi pitanja koja bi se, kako ocjenjuje ta stranka, morala naći na pregovaračkom stolu, jer je njihovo rješenje preduslov za miran život Srba i Albanaca na jugu Srbije, u Preševskoj dolini.

"Integracija Albanaca u institucije sistema, puna integracija bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Medbeđe i Bujanovca (UÇPMB) u političke i ekonomske tokove, demilitarizacija Preševske doline, povratak interno raseljenih lica sa Kosova i jačanje institucija lokalne samouprave, osnovna su pitanja koja traže odgovore pregovaračkih timova“, navodi PDP, prenosi Koha.net.

U saopštenju se dodaje da pregovarači Beograda i Prištine moraju zauzeti stav o stepenu ekonomske razvijenosti regiona, otvaranju novih radnih mjesta i reformi obrazovanja na temeljima međunarodnih standarda.

PDP smatra da je opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa prirodno mjesto u sastavu Kosova, gdje su bile sve do 1945. godine, kada su ih, kako navodi ta stranka, srpski komunisti "zamjenili" za opštine Leposavić i Zubin Potok.

"Brojna nerješena pitanja Albanaca Preševske doline, koja imaju podršku mnogih međunarodnih organizacija, a prije svih NATO, OSCE i Savjeta Evrope, zahtjevaju rješenja isključivo uz prisustvo međunarodne zajednice, čime će se okončati dugogodišnja politička i ekonomska nestabilnost cijelog regiona", navodi PDP.