Demokratizacija izbornog procesa

Katedra Slobodnog Uma podržana od strane Američke ambasade je počela sa realizacijom projekta monitoringa predizborne kampanje. Monitoring obuhvata javne aktivnosti političkih subjekta tokom predizborne kampanje, koji konkurišu za granatovana mjesta bošnjačke zajednice u Parlamentu Republike Kosovo.

Glavni cilj projekta je demokratizacija izbornog procesa, kontrolom javnih aktivnosti političkih subjekata u predizbornoj kampanji. Katedra  će omogućiti i bolji vid komunikacije između političkih subjekta koji učestvuju na izborima sa jedne strane i birača sa druge strena putem organizovanja interaktivnih skupova.  Birači će imati mogućnost  da postavljaju pitanja i šalju poruke političkim subjektima putem društvenih mreža. Pitanja i poruke će biti prosljeđene onima kojima su upućene, odgovori će biti javno objavljeni na web portalima.
Nevladine organizacije koje su aktivne u izbornom procesu su partneri političkim subjektima u ovom poslu. Njihova međusobna komunikacija i suradnja su odraz zrelosti jedne zajednice, u šta Katedra Slobodnog Uma  ne sumnja.
Građani mogu slati svoja pitanja i poruke  političkim subektima i pojedincima, svoja zapažanja, fotografije i komentare vezane za izborni proces na e-mail katedra-uma@hotmail.com i na facebooku Katedra Slobonog Uma.