U organizaciji NVO "Plejada" danas je u restoranu "Beska" održan seminar, tj. predavanje na temu: "Jednakost polova u obrazovanju, na radnom mjestu i u javnom zivotu", na kome su prisustvovali predstavnici bošnjačkog obrazovnog kadra iz mnogih osnovnih, nižih srednjih te visokih škola na bosanskom jeziku, kao i predstavnici bošnjačkog nevladinog sektora.

Zapaženo izlaganje je imala profesorica engleskog i francuskog jezika, Sanela Lutvić koja je, između ostalog, pojasnila suštinu ove, kako rekosmo, izuzetno zanimljive teme jer na balkanskim prostorima procenat zapošljavanja žena u mnogim segmentima društva pa tako i u obrazovanju, na vrlo niskom nivou, odnosno vrlo je mali procenat zapošljavanja žena jer živimo, na balkanskim prostorima gdje je svijest muške populacije na nivou - zena je samo za kuću i da podiže djecu.
Nakon izlaganja gospođe Lutvic razvila se otvorena diskusija o pomenutoj temi gdje su učesnici, svako iz svog ugla, prokomentarisali temu te pojasnilu zasto bi trebalo biti više ovakvih debata, tj. seminara.
Činjenica je da se bošnjačka zajednica na Kosovu, a pogotovu u prizrenskom regionu, suočava sa velikim brojem problema u svim segmentima društva, a posebno u sferi obrazovanja, gdje je na debati pomenut i određen broj bošnjačkih roditelja koji u Prizrenu svoju djecu upisuju na drugim jezicima, tj odjeljenjima na albanskom ili turskom jeziku te je zaključak ovakvih ili sličnih seminara, tj. debata ili diskusija da ih treba imati što više i što češće jer se vidjelo, kako rekosmo, u diskusijama koliko ima problema u obrazovanju na bosanskom jeziku u regionu Prizrena, no to je neka druga priča.
Hermin Memiši, NVO "Plejada"
Cilj seminara je da se uspostavi ravnopravnost polova na svim nivoima društva s posebnim akcentom na obrazovanje na kome su učestvovali kolege-nastavnici iz obrazovanja na bosanskom jeziku te predstavnici bošnjačkog nevladinog sektora gdje su se nakon izlaganja nastavnice engleskog i francuskog jezika, gospođe Sanele Lutvic, prisutni mogli uključiti u diskusiju o ovoj temi. 
Zahvaljujem svima koji su došli na ovaj seminar koji ćemo ponovo organizirati uskoro na malo višem nivou, u smislu da ce biti pozvani bošnjački politički predstavnici, na državnom i lokalnom nivou, gdje će, osim pomenutog, biti i zanimljivih tema poput problema u nastavi na bosanskom jeziku te, pored pomenutih, biti pozvani i predstavnici MONT-a kao i predstavnici Direktorijata za obrazovanje u opštini Prizren.
Sanela Lutvić, nastavnica engleskog i francuskog jezika
Bilo mi je izuzetno drago biti učesnik ovakvih skupova sa mojim dragim kolegama i koleginicama iz svijeta bošnjačkog obrazovanja regiona Prizrena gdje se svi mi suočavamo sa bezbroj problema u pomenutom. Dakle, cilj ovakvih debata je podizanje svijesti u našoj, bošnjačkoj, zajednici te mnogim izazovima i problemima sa kojima se svakodnevno suočavamo te, samim tim, ovakvim i sličnim okupljanjima želimo animirati javnost, naše političke predstavnike, razne Institucije kao i bošnjacki NVO-sektor da obrate pažnju te se uključe u pomenute probleme sa kojima se suočava svaka zajednica, a posebno naša - bošnjačka zajednica. Moram istaći da sam prezadovoljna odzivom prisutnih te diskusijom koja je bila konstruktivna, zanimljiva te vrlo značajna te je poenta priče da bi trebalo ovakvih skupova biti što više sa preporukom da se više pažnje posveti našim ženama i djevojkama koje bi trebalo da se više uključe u javni i obrazovni sistem naše zajednice radi bolje budućnosti generacija koja dolaze nakon nas.
Moderator skupa je bio predstavnik civilnog sektora Almedin Fejza, a seminar su podržali "Unapređenje demokratskog društva (DSP); Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC); Ministarstvo spoljnih poslova Danske (DANIDA) kao i "Kosovska Fondacija za Civilno drustvo" (KCSF).