U okviru projekta "Nemoj da zakasniš", koji je podržan od ambasada Njemačke i Francuske, u maju mjesecu u Prizrenu održana je kampanja protiv kancera dojke, gdje je za 50 žena obezbjeđen pregled i besplatan ultrazvuk.

Jučer je u Prištini održan skup zahvalnosti na kojem su učestvovali studenti koji su bili volonteri projekta, ambasadorica Francuske i poslanica Duda Balje, koja je bila nosilac projekta.
Ambasadorica Francuske je izrazila zadovoljstvo uspješno odrađenim projektom te je istakla kako se nada da će se ovakva vrsta projekta i dalje nastaviti.
Poslanica Duda Balje zahvalila se svim doktorima i studentima koji su učestvovali na projektu kao i ambasadorima Njemačke i Francuske koji su podržali projekat.
"Dobro znamo da je oktobar mjesec borbe protiv raka dojke, mi smo naš projekat realizovali u maju mjesecu samo da bi prenijeli poruku da svaki mjesec u godini treba biti mjesec borbe protiv ove opake bolesti, koja sa 430 hiljada novih slučakeva koji se godišnje registruju u Evropi, je najrasprostranjenija i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama kako u svijetu tako i kod nas", istakla je Duda Balje.
Ukoliko se otkrije na vrijeme rak dojke se uspješno liječi, zbog čega je i projekat "Nemoj da zakasniš" bio skoncentrisan na prevenciju u vidu redovnih mamografskih pregleda i kontrola, edukacije, upoznavanja žena sa faktorima rizika i značaja vođenja zdravog života.
"Rezultati do kojih smo došli po završetku projekta svode se na to da je kod nas na Kosovu potrebno konstantno raditi na prevenciji ove opake bolesti na većem stepenu edukacije žena, boljim medicinskim uslugama oboljelim, rehabilitacionim centrima i slično", dodala je Duda Balje.
Svim učesnicima projekta dodijeljeni su certifikati za human rad kao zahvalnost za uspješno realizovan projekat.
Ne možemo spriječiti ovu bolest, ali se možemo potruditi da je otkrijemo na vrijeme, da se protiv nje borimo snagama medicine i volje za životom i da na kraju bitke izađemo kao pobjednici, spremni za nove pohode i izazove, rekla je na kraju Balje.