Björn von Sydoë, predsjednik Odbora za politička pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, i izvjestitelj na političku situaciju na Kosovu, susreo se sa predsjednikom Prizrena dr. Ramadanom Mujom, ali predstavnicima poilitičkih stranaka i manjinskih zajednica.

Predsjednik Prizrena dr. Ramadana Muja je novinarima pojasnio da je goste upoznao o multietničkom sastavu opštine, školovanju na maternjim jezicima, zapošljavanju što je i jedan od najvećih problema na Kosovu a time i u ovoj drugoj po veličini opštini. Obećao je da će Prizren i dalje biti simbol zajedništva i tolerancije.

“Ja sam prezentovao gospodinu Björnu o završetku izbora koji su prošli u demokratskoj, fer atmosferi i slobodno. Nakon izbora izabrano je multietničko, multipartijsko, multikonfesionalno rukovodstvo” - kazao je između ostalog predsjednik Muja.

Gospodin Björn izjavio je da je obavješten o aktuelnim događajima u prizrenskoj opštini pa i o minulim lokalnim izborima.

“Svjestan sam da su nedavno ovdje održani lokalni izbori. U tom kontekstu intersovao sam se kako su te snage involvirane u lokalni parlament između većine i opozicije. Informacije koje sam dobio govore mi da je ovdje sve to dosta transparentno odrađeno a u interesu građana, postignut je dakle konsenzus. Obaviješten sam i da opozicija upućuje kritike vladajućoj garnituri što omogućava dobro upravljanje opštinom kazao je izvestitelj Björn naglasivši da što više građani Kosova ispunjavaju evropske standarde  - toliko prije će im se ispuniti njihove aspiracije za ulazak u EU.

“Mislim da ćemo objektivnim izvještavanjem imati veće šanse da promjenimo mentalitet parlamentaraca EU. Moj slogan je - približavanje razlika vezanih za razlike oko statusa - ali se oko toga još dosta treba angažovati “.

Na konferenciji je prisustvovala i Emilija Redžepi, predsjednik Nove demokratske stranke (NDS) koja je na izborima osvojila dva mandata.

“Osvrnuli smo se na cjelokupan period od desetak godina. Čini nam se da ako govorimo o nezaposlenosti Bošnjaka to ide na našu štetu. Na nama je, međutim, da u što skorijem roku pratimo implementaciju Ustava Kosova o nezaposlenosti manjinskih zajednica. Mi ćemo se i ubuduće fokusirati na to" - izjavila je Redžepi priznavši da sa gostima iz Evropske komisije nije razgovarala, primjera radi o nestalim i ubijenim Bošnjacima u predhodnoj deceniji.  

Ovom izvještaju dodajmo i vijest da je Agencija regionalnog razvoja jug koja se finansira iz Kancelarije za vezu evropske komisije za šest opština prizrenskog regiona odobrila million i po eura za razvojne projekte. Tim povodom održana je svečanost kojoj su prisutvovali predsjednici Prizrena, Dragaša, Orahovca, Mamuše, Mališeva i Suve Reke.