Deset godina nezavisnosti

Kosovo nije dovršeno, kaže u intervjuu za Tagesspiegel premijer Kosova Ramush Haradinaj povodom deset godina nezavisnosti, a ministar pravosuđa Abelard Tahiri najavljuje kraj misije EULEX-a sredinom godine, prenosi Deutsche welle.

Nekoliko portala njemačkih novina među Kojima Welt i Stuttgarter Zeitung prenose vijest njemačke novinske agencije DPA da "Kosovo hoće juna ove godine da okonča misiju EULEX. To bi značilo da počevši sa julom, sudije i državni tužioci neće više primati nove slučajeve, najavio je ministar pravosuđa Kosova Abelard Tahiri, a prenose mediji. EULEX je naveća misija EU koja od 2008. pomaže Kosovu u izgradnji demokratskih struktura. Mada je borba protiv korupcije jedan od njenih glavnih ciljeva, sam EULEX su često potresale afere vezane za korupciju. Novembra prošle godine se pod sumnjom za korupaciju našao i sam predsjedavajući EULEX-om, britanski sudija Malkolm Simons, protiv kojeg se sada vodi istraga."

Tagesspiegel piše da Kosovo 17. februra slavi desetu godišnjiicu nezavisnosti i tim povodom donosi intervju sa premijerom Ramushom Haradinajem iz kojeg izdvajamo:



Tagesspiegel: "Gospodine Hardinaj, da li su se ispunila Vaša očekivanja od nezavisnosti?

Ramush Haradinaj: Rađanje jedne nacije nije lak proces. Kosovo je naučilo mnogo lekcija. Moramo da poboljšamo rad naše vlade, vladavinu prava, privredu. Tu smo gdje smo. Ali, ne odustajemo, moramo se suočiti sa problemima. Jer, ovo je naša zemlja, drugo mjesto za život mi nemamo.

Tagesspiegel: Da li razumijete mnoge zemljake koji su razočarani?

Ramush Haradinaj: Tačno je da na Kosovu ima mnogo toga zbog čega čovjek ne može biti srećan. Kosovo je nedovršeno. U borbi protiv korupcije insitucije tek treba da pridobiju povjerenje svojih građana. Moramo dovesti više investitora kako bi bolje koristili naše resurse i potencijal.

Tagesspiegel: Ko je kriv ili zbog čega se Kosovo nije razvilo onako kako su se mnogi nadali prije deset godina?

Ramush Haradinaj: Ima itekako uspjeha. Kosovo je priznato, državne finansije su ojačane, tako da ove godine imamo suficit državnog budžeta u visini od 2 milijarde eura. Ali, nažalost, nismo sve naše domaće zadatke uradili dovoljno dobro. I nažalost, nestalo je energije i entuzijazma od strane EU i SAD. Činjenica da pet zemalja EU i dalje ne priznaje Kosovo i da još uvek nemamo sporazum sa Srbijom ne olakšavaju nam život.

Tagesspiegel: Dijalog sa Srbijom, na kojem insistira EU, vuče se godinama bez vidljivog napretka. Da li očekujete proboj u doglednoj budućnosti?

Ramush Haradinaj: Za Kosovo, ali isto tako za Srbiju. Konačni mirovni dokument je veoma važan. Skoro dvije decenije je prošlo od rata. Vrijeme je da se stvori jasna perspektiva za Kosovo i njegove ljude.

Tagesspiegel: Čemu se nadate za svoju zemlju u narednih deset godina?

Ramush Haradinaj: Naša sudbina je evroatlantska integracija. Mi ćemo biti odgovoran dio porodice EU, regiona i NATO."