Favorizovanje Srbije

Potpredsjednik Vlade Kosova Enver Hoxhaj je rekao da je dokument o Strategiji proširenja koji je juče objavljen u Briselu od posebnog značaja, jer je pažnja posvećena dijalogu između Kosova i Srbije. Hoxhaj je u emisiji "Intervju sa Blerimom" u RTK najavio je da će ove godine Kosovo podnjeti zahtjev za članstvo za status kandidata.

Hoxhaj ističe da bi EU morala da smatra sve države Zapadnog Balkana ravnopravnim, kada je riječ o njihovim aplikacijama za članstvo u EU.
"Evropska unija favorizuje Srbiju više nego što to ona zapravo zaslužuje. Mislim da je nepravedno od EU što je postavila tri nivoa zemalja ZB gdje je u prvi nivo stavila Srbiju i Crnu Goru, u drugi nivo Albaniju i Makedoniju i u treći Kosovo i BiH. Srbija je ponavlja desktruktivnu politiku u odnosu sa Kosovom, to sam u jednom slučaju rekao i ambsadoru Hahnu i zatražio da EU ima balansirani odnos sa svim pomenutim zemljama, posebno odnos sa Srbijom i Kosovom kako bi se omogićio nastavak dijaloga između dvije zemlje", rekao je Hoxhaj. 
Hoxhaj je naveo da je u kontaktima sa kolegama iz Evropskih zemalja često čuo da će glavni uslov za učlanjenje Srbije u EU biti prizanje nezavisnosti Kosova. Zbog toga misli da bi Srbija morala voditi spoljnu politiku u okviru sa evropskim standardima umjesto da gleda da udovolji Rusiji.

Demarkacija sa Crnom Gorom da se ratifikuje što prije

O otkazanoj posjeti premijera Crne Gore Duška Markovića Hoxhaj je rekao da je on bio u ekipi koja je čekala premijera više od dva sata i da je posjeta odložena zbog magle, i vjeruje da će se ona desiti naredne nedjelje. 
Hoxhaj je ponovio svoj stav i stav svoje partije da što se tiče demarkacije, oni podržavaju Sporazum o demarkaciji koji su potpisali 2015. godine. 
"PDK naravno ima svoj stav o demarkaciji ali se ne miješa u stavove drugih partija. Mi smo potpisali Sporazum o demarkaciji 2015. i ostajemo pri tome. Ne mislim da je Nova državna komisija donela nove dokaze u tom pravcu. Sada je važno da se nađe neki zajednički sporazum da se glasa ratifikacija demarkacije. Što se mene tiče Sporazum je u redu i Kosovo ne gubi zemlju ali sada je najvažnije da što prije okončamo to pitanje kako bi ispunili i zadnji uslov EU za viznu liberalizaciju", istakao je Hoxhaj. 
Dodao je da bi kasnije mogli pregovarati o mogućim greškama sa crnogorskom stranom koja je uvijek bila spremna za to. Nada se da će se demarkacija glasati do kraja ovog mjeseca kako bi građani Kosova što pre dobili mogućnost slobodnog kretanja, jer ukoliko se to ne desi naredna šansa bila bi tek u junu ove godine. Hoxhaj je istakao da će Vlada uložiti maksimalan trud da se Sporazum izglasa naredne nedelje.
Svjestan da Kosovo mora riješiti druga velika nacionalna pitanja potpredsjednik Vlade istakao viznu liberalizaciju kao najvažnije pitanje "jer samo tada naši građani bi bili evropski građani, oni to zaslužuju".
Što se tiće evropske agende Hoxhaj je kazao da bi ona trebala da se završi tokom ove godine. 
"Aplikacija za status kandidata je veoma važna za Kosovo i veliki izazov za Vladu Haradinaj. Mi znamo da neke od zemalja EU nisu priznale našu nezavisnost i zbog toga moramo da radimo mnogo kako bi ih ubjedile da to urade što prije. Nadam se da će se to desiti do kraja ove godine", zaključio je Hoxhaj.