Govor tokom sastanka kabineta vlade

Predsjednik Hashim Thaçi rekao je da iako je Specijalni sud nepravedan, Kosovo je pruzelo određene odgovornosti i obaveze da održi partnerstvo sa Zapadom.

Kako je naveo, vlasti su "preuzele određene odgovornosti i obaveze" i "ispunuće ih u skladu sa postignutim sporazumima", piše list "Koha".

"Doneta je odluka da održavamo svoje strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO", rekao je Thaçi govoreći na sjednici kabineta vlade na kojoj je obilježena deseta godišnjica od proglašenja nezavisnosti.

Zapadni partneri kosovskih vlasti su u nekoliko navrata javno zapretili da će "Kosovo ostati izolovano" ukoliko se nastave pokušaji da se blokira osnivanje i rad Specijalnog suda.

Thaçi je, sjedeći pored premijera Ramusha Haradinaja, ministrima i saradnicima rekao i da "dijalog sa Srbijom ulazi u posljednju fazu procesa".

"Radimo na tome da postignemo konačan dogovor, koji implicira normalizaciju odnosa i međudržavno pomirenje. Nema sumnje da smo mi primjer za mir i pomirenje, primjer da dijalog gradi bolje odnose za sve", rekao je Thaçi.

Takođe, rekao je da je ovo pravi trenutak da EU potvrdi da čitava jugoistočna Evropa pripada EU, a ne "druge ideologije koje narušavaju vrijednosti i principe Zapada".

Njegove riječi su u skladu sa intervjuom koji je dao prošle nedjelje, kada je rekao da je ovo godina u kojoj se može postići "historijski dogovor Beograda i Prištine" i da će uslijediti decenije neizvesnosti ukoliko se to ne desi 2018.

Istovremeno i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da bi izostanak pravog rješenja i kompromisa biti "greška više u historiji dva najveća naroda na Balkanu".