Poslanik iz redova ovog pokreta

Član Parlamenta Kosova ispred pokreta Samoopredjeljenje, Rexhep Selimi, kaže da će najveća opoziciona stranka glasati za ukidanje Zakona o specijalnom sudu. Prema njegovim riječima, inicijativa o ukidanju ovog međunarodnog suda za ratne zločine trebalo bi da potiče od Vlade, ili Kancelarije Predsjednika.

Samoopredjeljenje potvrđuje da će njegovi poslanici glasati za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu koji će se baviti navodnim zločinima počinjenim od strane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Vijest je potvrdio poslanik Samoopredjeljenja Rexhep Selimi. Tokom intervjua za list Zëri, Selimi je rekao da bi inicijativa za ukidanje zakona trebalo direktno da dolazi od Vlade ili Kancelarije Predsjednika i da ne bi trebalo da se koriste "pojedinci", ili alternativne opcije za postizanje tog cilja.

Bivši komandant OVK-a rekao je da glas Samoopredjeljenja nije za to kako bi se zaštitila bilo koja osoba, već da bi građanima dokazali da je ovaj sud pogrešan.

Zahtjev za ukidanje zakona podnesen je 22. decembra, kada je 43 poslanika iz vladajućih stranaka na Kosovu sakupilo potpise kojima se traži da se zakon ukine.

Bez obzira na njihov zahtjev, nijedna sjednica skupštine nije održana, jer predsjedništvo Skupštine, kojim se uspostavlja dnevni red sjednice, nije uspjelo da se sastane u dva navrata zbog nedostatka kvoruma, dok je Skupština službeno na zimskoj pauzi do 15. januara.