Od 1. januara počinje promjena SIM kartica

U 2018. godini konačno će se završiti rad stranih telefonskih operatora, a koristiće se samo pozivni broj za Kosovo +383, obavjestili su javnost predstavnici Regulatorne agencije za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP).

Strani telefonski pozivni brojevi, kao što su pozivni broj Monaka (+377), Slovenije (+386), i Srbije (+381) za fiksno i mobilno pozivanje na Kosovu, ugasiće se do juna ove godine.

Predsjednik Borda, Kreshnik Gashi, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se do sada, primjena pozivnog broja +383 odvijala prema predviđenoj dinamici plana migracije, sa aktuelnim pravilima za pozivni +383, prenosi portal "Kossev.info".

"Trenutno su u fiksnoj telefoniji sa pozivnim brojem 381 svi pozivi sa pozivnim 383 mogući da se ostvare, što znači da glavni operator Kosovo Telekom, i u odlaznim i u dolaznim pozivima - koristi pozivni 383, dok se u mobilnoj telefoniji pozivni 383 koristi u dolaznim pozivima iz drugih zemalja ka Kosovu.

Sljedeća faza je faza kada će se početi sa uklanjanjem pozivnog broja 381, a pozivni broj 383 koristiti i kod odlaznih poziva, da bi se u junu svi strani pozivni brojevi ukinuli i ostao samo 383", kaže Gashi.

U međuvremenu, Gashi je rekao da je jedna od faza koja treba da se ove godine desi - promjena SIM kartice za više od dva miliona korisnika mobilne telefonije.

"Sa promjenom SIM kartice počeće se u prvih šest mjeseci 2018. godine, ali na osnovu informacija koje imamo od operatora Vala, to ne znači da će ova faza početi 1. januara, ali će ona, ipak, biti izvršena u roku od prvih šest mjeseci 2018. godine", kaže Gashi.

Kosovu je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u decembru 2016., dodjelila telefonski pozivni broj. Ovo je postignuto nakon sporazuma o telekomunikacijama u Briselu - između Beograda i Prištine.

Ovaj sporazum, pored toga što se njime Kosovu dodjeljuje telefonski broj, predvideo je i prestanak svih nezakonitih operatora na Kosovu.

Prvog maja prošle godine, dva srpska operatora prestala su da funkcionišu, posebno na sjeveru, dok, treći operator koji je bio nezakonit - radi, nakon što je dobio privremenu dozvolu i ograničio rad.

Međutim, građani - kosovski Srbi, smatraju da je gašenje dva srpska operatora nepravedno, jer, po njima, "sada imaju operatora kojeg nisu birali".

Građanka Ivana Marković kaže da joj smeta to što je primorana da koristi mrežu, kao i to da je ostala bez broja koji je godinama koristila.

"Ako ne možemo da koristimo Telenor i VIP, od kojih je jedna bila i moja mreža, zašto jednostavno ne mogu da izaberem MTS. Možda mi se to ne sviđa. Više mi smeta to što se uslovljavamo u čitavoj ovoj priči. Ljuti me to što niko ne govori o dogovorima, a saznamo najgore onda kada nas to udari, prvo po džepu. Za sve te operatore, moramo da plaćamo u eurima, a to mi više ne odgovara", rekla je.

Prvi telefonski poziv na broj +383, uspostavljen je u februaru prošle godine.