Ministar unutrašnjih poslova

"Svjesni smo da se na sjeveru Kosova i dalje koriste ilegalne registarske tablice poput KM i PR, ali to je osjetljivo pitanje i zbog toga ne želimo da prouzrokujemo incidente", izjavio je pred Odborom za unutrašnje poslove, bezbjednost i nadgledanje KBS-a ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj, dodajući da je MUP Kosova od 98, u 2017. godini primjenio 77 mjera iz Nacionalnog plana za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova podneli su izvještaj skupštinskom Odboru za bezbjednost o primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i sprovođenju briselskih sporazuma koji su u njihovoj nagležnosti. Navedeno je da je u ovoj godini implementirano 77 od ukupno 98 mjera koje proizilaze iz Nacionalnog plana o sprovođenju SSP-a, a da su preostale mjere u procesu primjene. S druge strane poslanici su zahtjevali  odgovor na pitanje gdje su poteškoće u implementaciji ovog sporazuma. Ministar Sefaj je naveo da je do stagnacije u primjeni SSP-a došlo iz tehničkih razloga i dodao da je ministartvo na čijem je čelu pripremilo sve potrebne nacrte zakona koje je proslijedilo vladi, a da samo prijedlog zakona o azilu i strancima čeka na usaglašavanje sa evropskim zakonodavstvom.

"Dio sporazuma o slobodi kretanja koji se odnosi na naljepnice za registarske tablice za vozila sa Kosova i Srbije se još uvijek ne primjenjuje, a konačna odluka o tome biće doneta u Briselu", istakli su predstavnici MUP-a predstavljajući izvještaj o implementaciji briselskih sporazuma. Poslanike je, međutim, najviše interesovalo zbog čega nadležne institucije dozvoljavaju na sjeveru kretanje vozila sa tablicama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

"Na Kosovu se kreću dvije grupe vozila sa legalnim tablicama, kao i jedan određen broj vozila sa nelegalnim tablicama. Osim onih iz Srbije, postoje i nelegalne tablice, bio sam svuda na sjeveru i primjetio sam da tablice RKS tamo ne postoje više. Protiv toga bi morale da se oglase institucije koje su nadležne. Takođe sam primjetio tablice KM, PR itd... Šta čini ministarstvo protiv tih tablica tamo?", upitao je Rexhep Selimi iz Samoopredjeljenja, inače potpredsjednik Odbora.

Ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj je rekao da ne želi da prouzrokuje incident zbog nekih tablica, ali da su apsolutno posvećeni rješavanju tog pitanja.

"Naša policija je informisana i znamo da one postoje, preduzimamo katkad blage katkad oštre mjere. MUP radi na tome, mi znamo šta se dešava, ali ne tražite od nas radikalne mjere, jer ne možemo to da uradimo u ovom trenutku", naveo je Sefaj.

Zoran Mojsilović, potpredsjednik Odbora za bezbjednost i poslanik Srpske liste primjećuje sve veći broj vozila sa KS tablicama.

"Ja kao neko ko živi u Sjevernoj Mitrovici primjećujem da je sve veći broj vozila sa KS tablicama i ona neometano saobraćaju na sjeveru, a isto je mnogo pomoglo za dalju slobodu kretanja ka centralnom dijelu Kosova i to rješenje sa KS tablicama je prihvaćeno od strane stanovništva zato što neometano se možemo kretati i po Srbiji", ističe Mojsilović.

Rečeno je da je Sporazumom o slobodi kretanja iz 2016. upotreba KS tablica produžena za još pet godina, do 2021.godine. Sastanak je obilježila polemika poslanika Xhelala Sveqle iz Samoopredjeljenja i ministra Sefaja. Sveqla je kritikovao isti pristup ministartsva, zahtjevajući reciprocitet Kosova prema Srbiji kada je u pitanju Sporazum o slobodi kretanja i zabrana ulaska u Srbiju licima koji kao tranzit koriste Kosovo.

Poslanik Samoopredjeljenja je trenutnu situaciju na Kosovu uporedio sa onom iz 90-tih godina prošlog vijeka. Ministar unutrašnjih poslova odbacio je kritike i istakao da je poređenje sa 90-tim godinama neprikladno.

"Izvinite ne možete da uporedite Kosovo danas sa devedesetima, to je tužno što vi govorite. Moj je pristup veoma konstruktivan, vi ste rekli da sam ja plaćen iz državne kase, što je tačno. Nisam možda glasan ko vi, ali ne volite ovu zemlju više od mene i nije uopšte dobro da vi kažete da ja ne štitim interese Kosova", dodao je Sefaj.

Na sastanku je diskutovano i o neophodnosti što hitnijeg donošenja zakona o penzionisanju policijaca kojih će u naredne tri godine biti oko 2.000. Bilo je riječi i o pripadnicima policije koji su angažovani na obezbjeđivanju vladinih i drugih važnih objekata, zahtjevajući da se oni vrate redovnim policijskih dužnostima, a predloženo je da se pitanje obezbjeđivanja ovih objekata riješi angažovanjem privatnog obezbjeđenja.

Siniša Kostić, RTK2