Koliko se mediji na Kosovu pridržavaju novinarskih kodeksa

Zakon obavezuje medije da u svojim programima poštuju prava djece i da ih štite od sadržaja koji mogu naneti štetu njihovom moralnom, intelektualnom i emotivnom razvoju. Iste obaveze proističu i iz novinarskih kodeksa. Da li se mediji na Kosovu pridržavaju ovih odredbi ili se prava djece gotovo svakodnevno krše?

Često se govori o negativnom uticaju pojedinih programskih sadržaja na razvoj djece. Postavlja se pitanje da li roditelji snose odgovornost ukoliko njihovo dijete usvoji negativno ponašanje koje je videlo u medijima ili je odgovornost na medijima koji plasiraju različite programske sadržaje, ne vodeći računa o starosnoj grupi.

"Dječji program je u redu, utiče dobro na njihov psihički razvoj, a ove ostale serije mislim da nisu prikladne za djecu".

"Ima puno emisija koje su dobre za djecu, mogu da ih nauče korisnim stvarima, ima i one koje nisu prikladne za njihove godine”, rekli su roditelji maloljetne djece.

Prema mišljenju psihologa, djeca su previše izložena uticaju medija koji ne rade u interesu njihovog obrazovanja i razvoja.

"Veoma je važna zaštita djece, da se ne zloupotrebavalju i koriste za nešto što treba odraslima, a ne njima. Djeca mogu biti uključena u proces medija, odnosno da učestvuju u realizaciji neke emisije, u nekim kvizovima, takmičenjima gdje će oni sami da osmisle, shodno svom uzrastu i obrazovanju neku emisiju uz pomoć roditelja, televizije, novinara”, ističe psiholog, Valentina Nikolić.

Savjet za štampu Kosova je u saradnji sa UNICEF-om razvio smjernice koje bi pomogle novinarima pri izvještavanju o pitajima koja se tiču djece, kako bi bila zaštićena od zloupotrebe u medijima.

"Napomenuću i aspekte izvještavanja koji se odnosi na socijalne slučajeve, kada mediji daju sliku djeteta ili djece. To je pogrešan pristup. Prilog se može uraditi i bez prikazivanja slika djece”, rekao je Imer Mushkolaj, predsjednik borda Savjeta za štampu Kosova.

"Na univerzitetima, posebno u novinarstvu, treba raditi na obezbjeđivanju prostora u nastavnom programu koji se tiče izvještavanju o etici, posebno o dječijem izvještavanju, kako bi novinari stekli pravu sliku o njihovim pravima", kaže Brandao Co, ispred Kancelarije UNICEF-a  na Kosovu.

"Objavljivanje informacija, fotografija i ličnih podatka bez znanja roditelja krši dječja prava. Lice maloljetnika se može objaviti u slučaju kada fotografija vodi do pronalaženja izgubljenog ili traženog maloljetnika. U odnosu na prethodne godine, moment izvještavanja o djeci je poboljšan, ali u nedovoljnoj mjeri", istakla je Flutura Kusari, advokat za medijsko pravo.

Prilikom intervjuisanja djece i izvještavanju o njima, potrebna je posebna pažnja kako bi se osiguralo pravo svakog djeteta na privatnost i povjerljivost. Njihova mišljenja se moraju uvažavati, djeca moraju učestvovati u odlukama koje se odnose na njih i moraju biti adekvatno zaštićena od zloupotrebe, neke su od smjernica kodeksa Savjeta za štampu Kosova.

Maja Denić, RTK2