Danas nastavak sjednice

Poslanici Skupštine Kosova su jučer raspravljali o nacrtu budžeta za 2018. godinu koji je predstavio ministar finansija Bedri Hamza.

Prijedlog budžeta za narednu godinu iznosi nešto više od 2 milijarde eura i njime je predviđen ekonomski rast od 4,6 odsto, što je u odnosu na tekuću godinu povećanje za 6 procenata, izjavio je ministar Hamza. Opozicija kritikuje predloženi budžet navodeći da njime nisu ispunjena obećanja data građanima i da on ugrožava ekonomiju Kosova.

Iako je sjednica Skupštine Kosova zakazana jučer za 10 časova, rasprava o Nacrtu budžeta za 2018. godinu započela je sa sat i po zakašnjenja, zbog zakazivanja vanredne sjednice Predsjedništva Skupštine. Predstavljajući prijedlog budžeta ministar finansija Bedri Hamza je rekao da je u konsultacijama sa domaćim i stranim partnerima učinjen maksimum u pravednoj raspodjeli javnog novca. Resorni ministar je kazao da će privredni rast u narednoj godini iznositi 4,6 odsto, dok su projekcije Svjetske banke, prema njegovim tvrdnjama 4,8 procenata. Najavljujući rast plata u javnom sektoru od 1. januara, Hamza je istakao da je nacrt budžeta u skladu sa fiskalnom politikom i prioritetima vlade.

"Poreska politika će biti podrška razvoju privatnog sektora, obezbjedićemo nove podsticaje za domaće proizvođače i prerađivače i stvoriti povoljan ambijent za razvoj biznisa”, naveo je Hamza.

Opozicija je kritikovala predloženi budžet, uz ocjenu da je degradirajući i da ne ispunjava očekivanja građana. Jedini rast je rast vladinog kabineta, smatraju predstavnici Demokratskog saveza Kosova i navode da će za 70 zamjenika ministara biti potrošeno oko 3,5 miliona eura.

"Žao mi je što je nakon tri godine od rada prethodne vlade na održivom budžetu, Haradinajeva vlada danas predstavlja nacrt budžeta koji će nas vratiti u 2015. godinu", rekao je šef poslaničkog kluba LDK Avdullah Hoti i dodao da "ovaj budžet degradira ekonomiju zemlje".

Poslanik Samoopredjeljenja Visar Ymeri je rekao da nema velike razlike između ovog i prethodnog budžeta, dodajući da su cifre u prijedlogu budžeta preuveličane.

"Ovim budžetom ćemo doprineti samo ekonomskom rastu zemalja regiona, Srbije i Makedonije. Ovim budžetom smo više klijenti. Samoopredjeljenje je protiv ovog budžeta, glasaćemo protiv, jer on ne donosi nikakvo dobro razvoju Kosova", istakao je Ymeri.

Poslanici manjinskih partija su naveli da će u načelu podržati Nacrt budžeta za 2018. godinu. Srpska lista je kao primjedbu iznela to što pojedina ministarstva planovima za kapitalne investicije nisu predvidela nijednu opštinu sa srpskom većinom.

"Ministarstvo zdravlja u svojim planovima za 2018. godinu nema nijedan projekat koji je usmjeren na pomenute opštine, takođe ni Ministartvo kulture, omladine i sporta. Poslanička grupa Srpska lista dostaviće svoje primjedbe do drugog čitanja, a danas dajemo podršku nacrtu Zakona o bužetu", rekla je Jelena Bontić.

Budžet za narednu godinu predviđa iznos od 2 milijarde i 80 miliona eura, što je za 104 miliona iznad ovogodišnjeg. Troškovi bužeta za 2018. godinu povećani su za 15 procenata, a za budžetska davanja biće izdvojeno 598 miliona eura, odnosno 4,3 odsto više nego ranije. Za robe i usluge planirano je 264 miliona eura, što je povećanje od 7,9 odsto u odnosu na ovu godinu. Kapitalne investicije biće povećane za 10,8 odsto, a za opštine je predviđen 491 milion eura, 50 miliona više nego 2017. godine.

Skupština će raspravu Nacrta o budžetu nastaviti u srijedu od 10 časova.