Policija Kosova pripremila poseban operativni plan

U ponoć je počela predizborna tišina za drugi krug kosovskih lokalnih izbora za gradonačelnikе koji se održavaju u nedjelju. Izbori se održavaju u 19, od 38 opština. Policija Kosova je, kao i tokom prvog kruga, pripremila poseban operativni plan za nedjelju, a biće otvorene i kancelarije ombudsmana za eventualne žalbe građana.

U cilju "povećanja transparentnosti i kredibilnosti" u izbornom procesu, CIK je objavio skenirane primerke formulara sa biračkih mjesta gdje su se rezultati ponovo brojali.

Svi kandidati za gradonačelnike i odbornike moći će da pogledaju svoje rezultate za svako biračko mjesto pregledom primjeraka ovh formulara, navode iz CIK-a.

Drugi krug izbora održaće se i u Đakovici, Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kamenici, Južnoj Mitrovici, Obiliću, Orahovcu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Štimlju, Suvoj Reci, Uroševcu, Vučitrnu i Mališevu i Klokotu.

Policija Kosova: Sankcionisaćemo bilo kakvo krivično djelo koje sprečava ostvarivanje prava glasa

Na dan izbora biće angažovan i dovoljan broj policajaca iz različitih jedinica Policije Kosova.

Obezbjeđivaće biračka mjesta, opštinske izborne odbore i pratiće transport izbornog materijala.

Iz Policije Kosova dodaju i da će sankcionisati bilo kakvo krivično djelo koje sprečava ostvarivanje prava glasa, kao i da će preduzeti sve proceduralne mjere protiv nezakonitog postupanja.

Iz Policija Kosova pozivaju sve kandidate u izbornom procesu i građane da prijave bilo koje sumnjive informacije.

U nedjelju će, takođe, biti otvorene i centralna i regionalne kancelarije obdusmana, javila je RTK2. Cilj je, dodaje ova televizija, prijem eventualnih pritužbi građana u vezi sa navodima o kršenju glasanja, povrede ili zloupotrebe prava.

Pravo glasa u nedjelju imaće 1.353.613 glasača, broj biračkih centara biće 614, a broj biračkih mjesta 1.777.