Stručne analize, intervjui i izvještaji...

Balkanska istraživačka mreža objavila je e-knjigu o Specijalizovanim vijećima Kosova, s ciljem da poboljša razumijevanje novoformiranog suda pred kojim će se procesuirati bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova za zločine tokom i nakon rata na Kosovu.

BIRN-ova e-knjiga “Specijalizovana vijeća Kosova: Od istraga do optužnica“, objavljena u utorak, sadrži stručne analize, intervjue i izvještaje iz arhive BIRN-a koji prate historiju Specijalizovanih vijeća Kosova, od inicijalne istrage Savjeta Evrope o zločinima koje su tokom i nakon rata na Kosovu počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), do formiranja novog suda u Hagu pred kojim će biti procesuirani.

Prije nego što je podneta prva optužnica, BIRN je sakupio obimnu arhivu i pretočio je u ovaj priručnik. On daje pregled o načinu na koji će sud raditi, o glavnim izazovima koji su mu na putu, kao i stanovišta glavnih aktera o navodima i predstojećim gonjenjima.

E-knjigu možete besplatno preuzeti na engleskom, albanskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i makedonskom jeziku.

“Formiranje Specijalizovanih vijeća Kosovа pratile su brojne kontroverze. Dok se ovaj sud na Kosovu smatra pristrasnim, jer je njegov rad usmjeren samo na jednu etničku grupu, u Srbiji je njegovo formiranje pozdravljeno kao posljednja nada da će Srbi sa Kosova doći do pravde. U ovako uzavreloj atmosferi, vjerujemo da će BIRN-ova e-knjiga biti važan alat za svakoga ko prati ovaj neizvesni put ka pravdi”, kaže urednica knjige Marija Ristić, direktorka BIRN-ovog programa Balkanska tranziciona pravda.

“Nadamo se i da će doprineti boljem razumjevanju složenih pitanja koja se odnose na procesuiranje odgovornih za zločine počinjene u ratnoj prošlosti, što je jedna od ključnih vrijednosti angažmana BIRN-a u oblasti tranzicione pravde“, dodala je ona.

Iako će im sjedište biti u Hagu, Specijalizovana vijeća će biti dio kosovskog pravosudnog sistema, ali nezavisna od kosovskog pravosuđa, uz angažman međunarodnih kadrova, dok će sve odluke i imenovanja u vezi sa sudom donositi Evropska unija.

Specijalizovana vijeća imaće nadležnost nad zločinima koji su se dogodili između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine i koji su počinjeni ili započeti na Kosovu. To znači da će moći da sude i za zločine počinjene u Albaniji, budući da je veliki broj ljudi koje je zatvorio OVK bio u logorima na sjeveru Albanije.

Pred njim će biti razmatrani slučajevi proistekli iz izvještaja Specijalnog istražnog tima EU (SITF) u kojem se navodi da će se neimenovani zvaničnici OVK suočiti s optužbama zbog “kampanje progona“ nad Srbima, Romima i Albancima za koje se vjerovalo da su saradnici režima u Beogradu.

Navodni zločini uključuju ubistva, otmice, nezakonita pritvaranja i seksualno nasilje.

Istraga SITF-a je sprovedena nakon što je u izvještaju Savjeta Evrope, objavljenom 2011. godine, navedeno da su visoki kosovski zvaničnici, uključujući i sadašnjeg predsjednika Hashima Thaçija, odgovorni za različita kršenja ljudskih prava.

Thaçi je oštro demantovao navode, a nakon što je u februaru ove godine postao predsjednik, on je javno podržao osnivanje novog suda.

Međunarodna zajednica je u proteklih 17 godina, nakon okončanja rata, administrirala pravdu na Kosovu, ali su rezultati bili slabi – manje od 20 pravosnažnih presuda u predmetima ratnih zločina. Srbija je procesuirala sedam slučajeva vezanih za rat na Kosovu.

Međutim, vjerovalo se da tužilaštvo Kosova ne može da se uhvati ukoštac sa osetljivim predmetima protiv visokih zvaničnika, što je jedan od razloga za odluku međunarodne zajednice da formira novi sud.

Da biste preuzeli e-knjigu, kliknite OVDJE.

Da biste preuzeli PDF verzije, kliknite OVDJE.