Počeli lokalni izbori na Kosovu

Kosovo bira lokalno rukovodstvo u 38 opština. Predsjednica Centralne izborne komisije, Valdete Daka, je na prvoj konferenciji za novinare u 8 časova rekla da su svi birački centri na Kosovu otvoreni na vrijeme, u 7 sati, osim jednog u Južnoj Mitrovici, u selu Suvi do, gdje je nedostajao birački spisak.

Trenutno se radi na otklanjanju tog problema.
Na izborima učestvuje 204 kandidata za gradonačelnike, od kojih samo osam su žene, dok su u trci za lokalnu skupštinu 6,877 kandidata. Pravo glasa ima preko 1.8 miliona stanovnika, a glasaće se u 899 biračkih centara širom cijele zemlje. Proces će pratiti preko 33 hiljade posmatrača.
Za lokalne izbore prijavio se 91 politički subjekat, od kojih: jedna koalicija, 35 političkih partija, 30 građanskih inicijativa, te 25 nezavisnih kandidata. Devetnaest subjekata je iz srpske zajednice.
Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, pozvao je na masovan izlazak građana kako bi oni odredili četiri naredne godine lokalne samouprave, dok je od političkih partija, bezbjednosnih, pravosudnih institucija te međunarodnih posmatrača zatražio da podrže tok izbora.
"Ni na ovim izborima ne treba da dozvolimo nijednu zloupotrebu glasa ili povredu izbornog procesa, koji treba da bude u skladu sa demokratskim standardima", kazao je Thaçi.
Američki ambasador, Greg Delawie, pozvao je građane da glasaju za one koji su posvećeni ekonomskom rastu i borbi protiv korupcije.
Jednomjesečnu predizbornu kampanju obeležila su obećanja o ekonomskom razvoju, investicijama u infrastrukturi, borbi protiv korupcije, novim radnim mjestima, o boljem obrazovanju, zdravstvu, kulturi te sportu. Kritičari kažu da se radilo o praznim obećanjima bez plana i programa.
Iz Policije Kosova rekli su da su poduzeli sve mjere kako bi izborni dan protekao mirno.