Samo je

Skoro će decenija od kada su kosovski politički lideri počeli obećavati viznu liberalizaciju sa Evropskom unijom. Čak je i nekoliko puta rečeno da je liberalizacija "pitanje mjeseci".

Ali, sve nade je obustavio predsjednik Thaçi, koji je pitao svog kolegu Ilira Metu za dobijanje albanskog državljanstva za Kosovare. Iako politički analitičari kažu da ne postoji sloboda kretanja kroz drugu zemlju.

Hashim Thaçi je dva puta izabran za premijera Kosova sa jednim od ključnih obećanja u predizbornoj kampanji, osim zapošljavanja, da će liberalizacija viznog režima sa Evropskom unijom biti urađena vrlo brzo.

Takav glas obećanja Thaçi je pokrenuo od 2010. godine, zatim kao lider PDK, obećavši da će se Kosovari slobodno kretati u EU nekoliko mjeseci nakon formiranja vlade. Takav put Thaçija su pratili drugi političari.

Takvi su bili i bivši premijer Kosova, Isa Mustafa, bivši ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj, sadašnji premijer Ramush Haradinaj, kao i sadašnji ministar u Ministarstvu vanjskih poslova Behgjet Pacolli, piše list "Zëri".

Ali, i pored toga, čak i nakon sedam godina obaveza u vezi viza još nije realizovana. Hashim Thaçi je prije nekoliko dana ponudio potpuno drugačiji plan koji će omogućiti građanima vize, od Albanije traži da daju građanima Kosova državljanstvo kako bi slobodno putovali.

Takvo što poznavaoci političkih procesa vide kao pokušaj da opravda sebe pred građanima za neuspjeh implementacije obećanja tokom godina. Prema njima, nema slobode kretanja kroz drugu državu ...