Dok je na Kosovu i dalje rijetkost vidjeti ženu da vozi autobus, u evropskim zemljama ovo je uobičajeno.

Nije rijetko da vidimo ili čujemo da Kosovari voze autobuse u zemljama zapadne Evrope, ali ne nedostaju i slučajevi slični Vjollci Gashi koja je jedna od rijetkih Kosovarki koje voze autobus.

Već više od 8 godina Vjollca obavlja profesiju u gradu Biel, Švicarska, grad u kojem živi već 25 godina. U intervjuu za portal rtv21.tv, govorila je o svojoj profesiji i izazovima kroz koje je prošla.

Ona posjeduje dozvolu za vožnju autobusa od 2006. godine, a upravlja autobusom od 2009. godine u gradu Biel.

"Osjećaj je vrlo poseban iz dva razloga. Moja velika želja je bila da upravljam vozilima sa velikom kubikažom, a druga velika volja za poslom i spremnost da budem na usluzi ljudima gdje živim i radim", rekla je Vjollca Gashi.

Ona dodaje da ju je njena porodica podržala, a naročito njen muž, za koga je rekla da je njena najveća podrška.

"Moj san je bio da vozim autobuse! Imala sam veliku motivaciju od strane mog supruga", rekla je.

Nije oklevala da govori i o tome kakve su bile reakcije njene porodice i društva.

"Vrlo dobre, moja porodica je veoma ponosna. A također i moj narod je takođe zadovoljan, kao i ljudi drugih nacionalnosti", rekla je.

Na pitanje da li će raditi ovaj posao i na Kosovu, ukoliko bude imala priliku, Vjollca kaže: "S velikom željom bih radila na Kosovu, ukoliko bi mi bili ponuđeni uslovi kao u Švicarskoj! Ovdje su nam uslovi veoma dobri i posao obavljamo s velikom ozbiljnošću i odgovornošću".