Parada Ponosa biće organizovana 10. oktobra

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, učestvovao je na ceremoniji otvaranja nedjelje ponosa, u okviru po prvi put na Kosovu će se održati Parada Ponosa.

Premijer Haradinaj ovom prilikom je izjavio zalaganje institucija Kosova za zaštitu prava ove zajednice. Premijer je rekao da organizovanje Parade Ponosa po prvi put pokazuje odanost Kosova da poštuje prava LGBT zajednice.

"To mnogo znači i o specifičnostima koje ima naša zemlja, naše društvo, ali takođe dokazuje našu hrabrost, građansku i socijalnu, ali i institucionalnu, da ono što smo izjavili Ustavom, poštovaćemo prava svih bez razlike, a sve ljudske slobode se poštuju. Kosovo je spremno da poštuje prava LGBT zajednice na Kosovu, istovremeno da omogući ravnopravnost i ljudske slobode, slobodu izbora, na osnovu odlučnosti svakog od njih", rekao je premijer Haradinaj.

Predstavnik nevladine organizacije koja se bavi zaštitom i promovisanjem prava LGBT zajednice, Agim Margilaj, naglasio je dobro zakonodavstvo u ovoj oblasti.

“Godinama smo uporno i puno radili na unapređenju prava LGBT zajednice na Kosovu, kao osnovna prava koja su garantovana Ustavom i zakonodavstvom na Kosovu. Smatramo da Kosovo ima među naj unapređenim zakonodavstvom na zapadnom Balkanu, zakonodavstvo to koje je u skladu sa onim iz Evropske Unije“, rekao je on.

Parada Ponosa sa motom “U ime ljubavi“, biće organizovana u utorak, 10. oktobra.