Unapređenje informativne tehnologije

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je Ministarstvima unutrašnjih poslova, trgovine i industrije i finansija opremu u vrijednosti od milion i sto hiljada dolara.

Ambasador SAD, Greg Delawie, rekao je da će unapređenje informativne tehnologije pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova u borbi protiv nezakonitih radnji na granici, ilegalne trgovine, kao i u borbi protiv terorizma.

"Prošle nedjelje obučeno je 10 službenika za korišćenje detektora za narkotike i eksplozivne naprave. Ove detektore koristiće granična policija, Kosovska agencija za zaštitu od zračenja i nuklearnu bezbjednost, kao i obična policija tokom operacija. Obučeno je i 13 službenika za korišćenje aparata za detekciju zračenja. Ažuriranje informativne tehnologije graničnoj policiji će omogućiti efikasniju borbu protiv nezakonitih radnji na granici", rekao je Delawie.

"MUP je posvećen saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj, napominjući da će donirana oprema biti korišćena za usavršavanje granične policije i Centra za kontrolu granica.

"Granična policija i Program za kontrolu izvoza i bezbjednost su sklopili ugovor za organizovanje obuke za službenike granične policije u cilju jačanja graničnih kontrola, borbe protiv terorizma prekograničnog kriminala i kontrolu oružja. U okviru Ministarstva unutrašnjih poslova postoji Centar za upravljanje granicom i naš cilj je da ovaj centar bude efikasniji", kazao je Flamur Sefaj.

"Donacija će imati uticaja i na povećanje carinske efikasnosti jer će njeni radnici imati pristup zajedničkoj bazi podataka", rekao je Bedri Hamza, ministar finansija.

"Ministarstvo finasija će imati veće prihode zahvaljujući borbi protiv krijumčarenja, dok će preduzeća imati bolji poslovni ambijent i mnogo veću konkurentnost. Najveće koristi će imati građani Kosova koji će se osjećati bezbjedno", rekao je ministar finansija.

Pored informativne tehnoligije donirano je i po jedno vozilo sa kompletnom opremom Agenciiji za nuklearnu bezbjednost i zračenje i Ministarstvu trgovine i industrije.

"Ova oprema će u velikoj mjeri pomoći našem ministarstvu u kontroli trgovine. Posebno će pomoći sprečavanju nelegalnog uvoza strateške robe, kao što je oružje namjenjeno masovnom uništenju. Ova kontrola je značajna jer će ova osjetljiva roba biti daleko od terorista", rekao je Bajram Hasani, ministar trgovine i industrije

Saradnja američke vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova već je dala konkretne rezultate, u januaru ove godine je pomoću novih aparata pronađeno 26 kilograma marihuane, u martu 40 kilograma heroina, 2 miliona i 131 hiljada falsifikovanih eura i 18 kilograma marihuane.

Milica Živić, RTK2