Građani od vlasti očekuju sprovođenje reformi

Generalni direktor Evropske komisije za pregovore o susjedstvu i proširenje Christian Danielsson zajedno sa premijerom Kosova, Ramushem Haradinajem promovirao je jučer Program ekonomskih reformi, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkom sastanku evropske delegacije sa predstavnicima Vlade Kosova, Danielsson je poručio da građani od vlasti očekuju sprovođenje reformi koje stimulišu ekonomski razvoj na Kosovu i stvaranje novih radnih mjesta.

“Cilj ovih reformi je da pomognu Kosovu u dizajniranju kredibilnije socio-ekonomske politike i da na taj nacin poboljšaju život građana, kao i u aspiracije prema EU. Ove reforme su iste kao za sve druge zemlje EU i predstavljaju srž strategije proširenja”, kazao je Danielsson.

Visoki zvaničnik EU je istakao da je pored dizajniranja politike, bitna i njena implementacija, jer Kosovo nema vremena za gubljenje. On je naveo da Kosovo treba da ispuni uslove za liberalizaciju tržišta, te da obezbjedi vladavinu prava i bolju klimu za poslovanje.

Danielsson je nakon sastanka sa premijerom Haradinajem održao i konferenciju za novinare na kojoj je izjavio da je došao kako bi još jednom potvrdio evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i kako bi se obavile zajedničke konsultacije kako Evropska komisija može da podrži Kosovo na evropskom putu.

“Znam da je to izazovni put, odnosi se na reforme, reforme u sistemu obrazovanja, javnoj administraciji, upravljanju javnih finansija, čak u napretku energetske strategije. Imali smo dobru diskusiju o svim pitanjima o koji smo razgovarali”, kazao je Danielsson.